Roma laat Napoli achter zich, Juventus en Milan fortuinlijk

AS Roma is na vijf speelronden nog de enige club in de Italiaanse Serie A zonder puntenverlies. Terwijl de werkgever van Kevin Strootman op bezoek bij Sampdoria geen steek liet vallen, verspeelde Napoli in eigen huis punten tegen het gepromoveerde Sassuolo. Kampioen Juventus kwam goed weg bij Chievo, terwijl AC Milan opnieuw faalde in een uitwedstrijd.

Sampdoria – AS Roma 0-2
Roma won in Genua voor de vijfde keer op rij, maar makkelijk ging het niet. Net als tijdens de zwaarbevochten overwinning in de Romeinse stadsderby tegen Lazio, pakten de Giallorossi pas in het laatste half uur de benodigde voorsprong.

Nadat trainer Rudi Garcia vanwege aanmerkingen op de leiding naar de tribunes was gestuurd, zette Mehdi Benatia (foto) Roma op indrukwekkende wijze op voorsprong. De Marokkaanse verdediger dribbelde langs vier spelers van Samp alvorens hij al vallend scoorde.

Twee minuten voor tijd stelde Gervinho, na een steekpass van aanvoerder Francesco Totti, de zege veilig. Daardoor is Roma na de vijfde speeldag alleen koploper in de Serie A, met twee punten voorsprong op Napoli en Juventus.

Napoli – Sassuolo 1-1
Napoli stond afgelopen weekend na een 2-1 overwinning op AC Milan nog gedeeld bovenaan met AS Roma, maar liet in de thuiswedstrijd tegen Sassuolo een pijnlijke steek vallen. De kampioen van de Serie B profiteerde optimaal van het rotatiesysteem dat trainer Rafael Benítez met enige regelmaat hanteert.

Dries Mertens neemt het doel van Sassuolo tevergeefs onder vuur.

Dries Mertens kreeg daardoor een kans in de basis bij Napoli, maar met de van PSV overgenomen Belgische vleugelspits kwamen de Partonopei alleen in de openingsfase tot scoren. Blerim Dzemaili passeerde Sassuolo-sluitpost Gianluca Pegolo met een afstandspegel.

Sassuolo had voorafgaand aan het treffen in Napels pas één keer gescoord en al vijftien doelpunten geïncasseerd, maar verliet Stadio San Paolo desondanks met een punt. Een schitterende knal van Simone Zaza was de opmaat voor een verrassend gelijkspel.

Chievo – Juventus 1-2
Het had niet veel gescheeld of ook Juventus had na het 1-1 gelijkspel tegen Internazionale van anderhalve week geleden opnieuw averij opgelopen. Op bezoek bij Chievo had de ploeg van trainer Antonio Conte een eigen doelpunt van Alessandro Bernardini nodig om te winnen.

Met Andrea Pirlo, ondanks een uitbrander van Conte, in de basis maakte Juventus geen al te sterke indruk. Chievo-aanvaller Cyril Théréau profiteerde in de 28ste minuut van een fout van de doorgaans betrouwbare doelman Gianluigi Buffon en vlak na rust tekende Fabio Quagliarella op gelukkige wijze voor de gelijkmaker.

Gianluigi Buffon maakte woensdagavond in de uitwedstrijd geen betrouwbare indruk.

Nadat een geldige treffer van Alberto Paloschi vlak daarna vanwege buitenspel was afgekeurd, na een nieuwe misser van Buffon bij een schot van Simone Bentivoglio, werkte Bernardini een voorzet van Juventus-middenvelder Paul Pogba in zijn eigen net. Het fortuinlijke Juve kwam in de stand daardoor op gelijke hoogte met Napoli.

Bologna - AC Milan 3-3
AC Milan heeft op bezoek bij Bologna op miraculeuze wijze een nederlaag voorkomen. Waar de geplaagde ploeg van trainer Massimo Alegri met nog een minuut op de klok tegen een 3-1 achterstand keek, zorgden Robinho en Ignazio Abate alsnog voor een gelijkspel.

Namens de thuisploeg waren Diego Laxalt (twee keer, pikant genoeg gehuurd van Milans stadgenoot Internazionale) en Jonathan Cristaldo de doelpuntenmakers, terwijl Andrea Poli voor Milan de score had geopend.  Het lukte Milan dus opnieuw niet te winnen op vreemde bodem, al is de sterke comeback niet voor het eerst dit seizoen.

Ook in het uitduel met Torino (2-2) lukte het Milan om twee doelpunten goed te maken in de slotfase. Desalniettemin won de Italiaanse grootmacht pas een keer in de eerste vijf speelronden. Daarmee bezet Milan de twaalfde plaats met vijf punten. Bologna bivakkeert op plaats zestien met drie punten.