Derbyzege houdt Roma aan kop, winst Fiorentina en Juve

AS Roma heeft zijn rol als serieuze uitdager van landskampioen Juventus bevestigd met een overwinning in de beladen confrontatie met stadgenoot Lazio, dat eind vorig seizoen nog de Coppa Italia won ten koste van de nieuwe werkgever van Kevin Strootman. Juventus en Fiorentina maakten eveneens geen misstap.

AS Roma – Lazio 2-0
AS Roma was voor aanvang van de derde speelronde samen met Napoli de enige club in de Serie A zonder puntenverlies. Ook tegen Lazio kwamen de Giallorossi als overwinnaars uit de strijd.

Uit een voorzet van clubicoon Francesco Totti, die afgelopen week zijn contract verlengde tot medio 2016, opende Federico Balzaretti (foto) de score met een rake volley. Het doelpunt van Balzaretti in de 63ste minuut was gezien het wedstrijdverloop niet onlogisch.

Voor rust had Roma al op voorsprong moeten komen, toen Gervinho bij de tweede paal kon inkoppen uit een vrije trap van Totti. Na rust was Balzaretti, vlak voor dat hij wel raak schoot, bovendien ook al dicht bij de openingstreffer geweest toen hij de bal keihard tegen de paal ramde.

Kevin Strootman strijdt in zijn eerste Derby della Capitale om de bal met Lazio-middenvelders Álvaro González en Senad Lulic.

Ook Lazio had echter kansen op een doelpunt. Miroslav Klose schoot op enkele meters van het doel van Roma-sluitpost Morgan De Sanctis naast, terwijl een inzet van verdediger Mickaël Ciani de lat raakte. Na een rode kaart van invaller André Dias voor een grove charge op Totti in de 82ste minuut was de rol van Lazio evenwel uitgespeeld.

De eveneens ingevallen Adem Ljajic benadrukte dat ver in de extra tijd door uit een strafschop zijn tweede treffer voor Roma te maken. Ljajic was samen met Strootman een van de vele versterkingen van Roma, dat zichzelf nu terugvindt aan kop van de Serie A. Napoli kan vanavond nog op de gelijke hoogte komen als het wint van AC Milan.

Juventus – Hellas Verona 2-1
In de thuiswedstrijd tegen het gepromoveerde Hellas Verona zag Juventus-trainer Antonio Conte dat de komst van Fernando Llorente zich voor het eerst uitbetaalde. De van Athletic de Bilbao overgenomen centrumspits startte voor het eerst dit seizoen in de basis en eiste een hoofdrol op door vlak voor rust de winnende treffer te maken.

Verona boekte dit seizoen al twee zeges en startte ook tegen Juventus brutaal. Fabrizio Cacciatore zette de landskampioen in eigen huis in de 36ste minuut op achterstand door bij een hoekschop te profiteren van wanorganisatie in de Juve-defensie.

Fernando Llorente deelt zijn vreugde met de uitzinnige Juventus-fans na zijn eerste treffer in Turijnse dienst.

Nog voor rust had De Oude Dame dat foutje rechtgezet. Carlos Tévez had Hellas-doelman Rafael, die Nikolay Mihaylov (ex-FC Twente) op de bank houdt, in de openingsfase al op de proef gesteld met een verwoestende poging en passeerde de Braziliaanse doelman vijf minuten voor rust alsnog met een uitstekend schot.

Vervolgens was er een heldenrol weggelegd voor de tot nu toe weinig succesvolle Llorente. Nadat Tévez een poging via beide palen uit het doel zag blijven, maakte Llorente bij zijn eerste basisplaats voor Juve in de derde minuut van de blessuretijd van de eerste helft zijn eerste treffer in Italiaanse dienst. Zijn rake kopbal betekent dat Juventus op een gedeelde tweede plaats staat, op twee punten van koploper Roma.

Atalanta – Fiorentina 0-2
Fiorentina bleef op bezoek bij Atalanta in het spoor van de concurrentie. De ploeg van trainer Vincenzo Montella boekte in Bergamo de derde overwinning van het seizoen, nadat het vorige week in eigen huis nog punten had verspeeld tegen Cagliari (1-1).

Giuseppe Rossi is met vier competitietreffers op dreef sinds hij bij Fiorentina zijn rentree maakte na anderhalf jaar vol blessureleed.

Ook tegen het goed tegenstand biedende Atalanta had Fiorentina aanvankelijk moeite om de sterke competitiestart tegen Catania (2-1) en Genoa (5-2) een vervolg te geven. Toch kwam La Viola vlak voor rust op voorsprong dankzij Matías Fernández. De Chileense spelmaker verzilverde een rebound, nadat Rafal Wolski met een kopbal de paal had geraakt.

In de tweede helft bracht Giuseppe Rossi de zege met zijn vierde competitiegoal van het seizoen in veilige haven. De 26-jarige Italiaanse spits scoorde op aangeven van verdediger Gonzalo Rodríguez en schoot zijn ploeg daarmee naar een voorlopige derde plaats, op twee punten van koploper AS Roma.