Roma wil met Strootman einde maken aan Lazio-hegemonie

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de vierde speelronde is dat het duel tussen AS Roma en Lazio van zondagmiddag (15.00 uur).

Roma wil met Strootman einde maken aan Lazio-hegemonie

AS Roma

Klassering: tweede plaats (negen punten uit drie duels)
Vorm: W-W-W

Rudi Garcia kent een geweldige start als trainer van AS Roma. De 49-jarige Fransman, die afgelopen zomer werd aangesteld als opvolger van Aurelio Andreazzoli, leidde de Giallorossi naar een overwinning in de eerste drie wedstrijden. Achtereenvolgens Livorno (0-2), Hellas Verona (3-0) en Parma (1-3) werden verslagen. Daardoor deelt Roma na drie wedstrijden de koppositie met Napoli, dat hetzelfde doelsaldo heeft maar meer doelpunten voor.

Het is een schril contrast met de voorbije jaargang, toen Roma pas in de zevende speelronde zijn derde overwinning boekte. Uiteindelijk eindigde het onder leiding van Andreazzoli op een teleurstellende zesde plaats, waardoor de club Europees voetbal misliep. De achterstand op landskampioen Juventus bedroeg na 38 duels liefst 25 punten.

Uitgelicht
Een van de grote uitblinkers dit seizoen bij AS Roma is Kevin Strootman, die afgelopen transferperiode werd overgenomen van PSV. De middenvelder was tegen Parma goed voor een assist en een benutte strafschop en kan de vierde Nederlander worden die in actie komt tijdens de Derby della Capitale. Aron Winter, Jaap Stam (beiden Lazio) en Maarten Stekelenburg (AS Roma) gingen hem voor.

Lazio

Klassering: zevende plaats (zes punten uit drie duels)
Vorm: W-V-W

Ook Lazio is voortvarend begonnen aan deze jaargang in de Serie A. Na drie wedstrijden heeft de ploeg van trainer Vladimir Petkovic zes punten, alleen van titelhouder Juventus werd verloren. Vorig seizoen eindigden de Biancocelesti nog als zevende, met één punt minder dan AS Roma. Maar omdat de aartsrivaal in de finale van de strijd om de Coppa Italia werd verslagen, plaatste Lazio zich voor de Europa League.

Daarin startte het afgelopen donderdag met een 1-0 thuiszege op Legia Warschau. Hernanes maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Lazio speelde met het oog op de stadsderby overigens niet met zijn sterkste opstelling. Zo werd spits Miroslav Klose, sinds zijn komst in de zomer van 2011 goed voor 28 treffers in 59 competitieduels, op de bank gehouden.

Uitgelicht
Afgelopen zomer versterkte Lazio zich met onder anderen Lucas Biglia (Anderlecht) en Felipe Anderson (Santos), maar een spits wisten de Romeinen niet vast te leggen. En dat terwijl Libor Kozak, vorig seizoen nog topscorer in de Europa League, werd verkocht aan Aston Villa. Lazio-voorzitter Claudio Lotito werd daarom hevig bekritiseerd door zijn eigen fans, die tijdens de afgelopen wedstrijd uit protest de start van de wedstrijd aan zich voorbij lieten gaan.

Onderlinge historie

Voor de 175ste keer staat de Derby della Capitale op het programma en AS Roma won tot nu toe 63 keer, tegenover vijftig overwinningen van Lazio. De overige 61 edities eindigden in een gelijkspel. De laatste jaren is het echter Lazio dat zijn aartsrivaal de baas is: vier van de vijf duels werden gewonnen en één keer gelijkgespeeld.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16/10/2011 Lazio - AS Roma 2-1 Serie A
04/03/2012 AS Roma - Lazio 1-2 Serie A
11/11/2012 Lazio - AS Roma 3-2 Serie A
08/04/2013 AS Roma - Lazio 1-1 Serie A
26/05/2013 AS Roma - Lazio 0-1 Coppa Italia

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen