Clubicoon Totti blijft tot 2016 bij grote liefde AS Roma

Francesco Totti en AS Roma zijn een nieuw contract tot medio 2016 overeengekomen. Het betekent dat Totti zijn loopbaan lijkt te gaan afsluiten bij de club waar hij sinds 1993 in de hoofdmacht speelt.

Clubicoon Totti blijft tot 2016 bij grote liefde AS Roma

De contractverlenging van Totti, die op 27 september 37 jaar wordt, komt tot stand in een cruciale week voor Roma. Zondag staat namelijk de beladen Derby della Capitale tegen aartsrivaal Lazio op het programma. Roma hoopt in die wedstrijd zijn uitstekende seizoenstart (negen punten uit drie duels) kracht bij te zetten.

'De club en ik wilden graag met elkaar verder. Ik ben blij met mijn nieuwe contract en ben de club dankbaar dat ik de kleuren mag blijven dragen waar ik altijd van heb gehouden', aldus Totti. 'Ik blijf nog drie jaar bij Roma en ik weet zeker dat het drie fantastische seizoenen gaan worden.'

Re di Roma
Totti is uitgegroeid tot hét clubicoon van AS Roma. De aanvaller scoorde in 681 wedstrijden 283 doelpunten en is daarmee niet alleen recordhouder qua aantal gespeelde wedstrijden voor Roma, maar ook clubtopscorer aller tijden van de Giallorossi. Het leverde Totti in de loop der jaren de bijnaam Re di Roma (koning van Rome) op. Totti heeft bovendien het doelpuntenrecord van de Serie A, dat nu nog in het bezit is van Lazio-icoon Silvio Piola, in zicht. Daarnaast kan Totti op de lijst van spelers met de meeste optredens in de Serie A nog flinke progressie boeken.

Totti doorliep de hele jeugdopleiding van Roma en debuteerde in 1993, op zestienjarige leeftijd, in de Romeinse hoofdmacht. Hij werkte zich rap op tot basisspeler en draagt sinds 1998 de aanvoerdersband. In de jaren daarna flirtte hij een paar keer met een transfer naar een andere club. Real Madrid was de meest concrete optie, maar Totti kon het over zijn hart niet verkrijgen om zijn geliefde Roma te verlaten. 'Als ik naar Madrid was gegaan had ik twee Gouden Ballen gewonnen en twee Champions League-zeges achter mijn naam gehad, maar ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb.'

Aan zelfvertrouwen heeft het Totti, die als enige vijf keer werd verkozen tot Italiaans voetballer van het jaar, nooit ontbroken. 'Lionel Messi is de enige speler die dingen kan die ik niet beheers', zei Totti vorig seizoen. Het enige wat Totti steekt is de karige erelijst die hij na twintig jaar in dienst van AS Roma kan overleggen. Slechts één keer (in 2001) werd hij kampioen met I Lupi. Zes keer greep Totti met Roma net naast de Scudetto, door tweede te eindigen. Twee keer won Il Capitano met Roma de nationale beker. Met het Italiaanse elftal werd Totti in 2006 wereldkampioen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen