Roda JC terug in Eredivisie na krankzinnige zege op NAC

Roda JC Kerkrade is na één jaar terug in de Eredivisie. In een spetterend duel wonnen de Limburgers bij NAC Breda, dat dus degradeert: 1-2. Tom Van Hyfte maakte in de verlenging het beslissende doelpunt.

NAC-trainer Robert Maaskant sprak al maanden vol vertrouwen over handhaving in de Eredivisie. Na de 0-1 zege bij Roda JC in het heenduel had zijn ploeg een nieuw seizoen op het hoogste niveau daadwerkelijk voor het grijpen. De Parel van het Zuiden had thuis immers aan een gelijkspel genoeg om Roda over twee wedstrijden te verslaan.

Aanvankelijk leek er ook weinig aan de hand voor NAC, al voetbalden de bezoekers gemakkelijker. Vlak voor rust beten de Limburgers plots venijnig van zich af. Nota bene jeugdproduct Mitchel Paulissen maakte het cruciale uitdoelpunt voor Roda. De middenvelder ontving een schitterende steekbal van Hicham Faik, omspeelde Jelle ten Rouwelaar en schoof vervolgens bijna vanaf de achterlijn beheerst binnen: 0-1.

Het betekende dat de stand over twee duels plots weer gelijk was. Dat leverde na de hervatting een open wedstrijd op. De gasten voelden dat er kansen lagen om NAC een nieuwe mokerslag uit te delen, terwijl de thuisploeg de jacht opende op de treffer die nodig was om handhaving af te dwingen.

Guyon Fernandez baalt na een gemiste kans. De spits van NAC Breda kon zich deze keer niet onderscheiden met een doelpunt. In de dubbele confrontatie met VVV-Venlo maakte hij eerder nog drie treffers.

In de zenuwslopende tweede helft werden meerdere smekende blikken geworpen naar scheidsrechter Danny Makkelie. Beide ploegen dachten namelijk aanspraak te kunnen maken op een strafschop, maar Makkelie wees alle claims van de hand. Toch nam hij in de 71ste minuut een cruciale beslissing. NAC'er Mats Seuntjens ontving zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Tom Van Hyfte en kon dus vertrekken.

Nog geen twee minuten later ontsnapte het Bredase tiental aan een tweede tegentreffer toen een dwarrelbal van Anco Jansen op de lat belandde. In de tegenaanval brak Adnane Tighadouini door, maar deze keer voorkwam de buitenkant van de paal een doelpunt en kon Roda dus opgelucht ademhalen.

In de tachtigste minuut stond het aluminium opnieuw een treffer in de weg, toen Paulissen met een vrije trap de paal raakte. Op dat moment had trainer Rick Plum net zijn belangrijkste troef uitgespeeld. Pinchhitter Frank Demouge kwam namelijk het veld op voor Marc Höcher. Met die wissel maakte Roda zijn intentie duidelijk: via een slotoffensief het duel nog vóór een eventuele verlenging beslissen.

Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd nam de wedstrijd echter een verrassende wending, toen ook Arjan Swinkels zijn tweede gele kaart ontving en het plotseling weer tien-tegen-tien was. Ruben Ligeon bood in de extra tijd Tighadouini dé kans voor een sensationele ontsnapping van NAC te zorgen, maar zijn inzet werd geblokt door Guy Ramos.

Dus moest een verlenging de beslissing brengen in het heerlijke voetbalgevecht. Daarin moest Makkelie met ondersteuning van vijfde official Kevin Blom al snel een cruciale beslissing nemen, toen Martijn Monteyne op of net achter de doellijn een kopbal van Dirk Marcellis dacht weg te werken. Aangezien doellijntechnologie niet beschikbaar was, moest het menselijk oog de beslissing nemen. Blom, die op de achterlijn stond, oordeelde dat het een doelpunt was. Makkelie nam die waarneming over en dus zat NAC plotseling in een zetel: 1-1.

Op karakter nam Roda JC in de 110de minuut toch weer een voorsprong. Demouge legde de bal perfect terug op Van Hyfte, die met links de bal in de uiterste hoek achter Ten Rouwelaar volleerde: 1-2. Die klap kwam NAC niet meer te boven en dus degradeert het voor het eerst sinds 1999 uit de Eredivisie. Roda keert na een jaar in de Jupiler League juist direct terug naar het hoogste niveau.