Renovatie Barcelona nadert cruciale fase

Reacties

De 24ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start. VI-redacteur Pieter Zwart blikt vooruit.

Renovatie Barcelona nadert cruciale fase

Tussen 2008 en 2012 lag de voetbalwereld in adoratie aan de voeten van Barcelona, dat in vier jaar tijd veertien hoofprijzen pakte. De Catalanen waren in die periode niet alleen de meest succesvolle club ter wereld, maar gaven ook het clubmotto mes que un club gestalte. Barcelona sprak namelijk wereldwijd tot de verbeelding met subliem combinatievoetbal, gespeeld door een elftal dat grotendeels afkomstig was van La Masia, het eigen jeugdcomplex.

Met het vertrek van succescoach Pep Guardiola in 2012 kwam er een plotseling einde aan deze periode van overvloed. In het eerste seizoen zonder Guardiola redde Barcelona zijn eer nog met een landstitel, maar in 2013/14 eindigden de Catalanen zonder hoofdprijs. Reden voor president Josep Maria Bartomeu om een grondige renovatie aan te kondigen.

De Catalanen investeerden ruim honderdvijftig miljoen euro in de selectie en stelden Luis Enrique aan als nieuwe trainer. In de eerste maanden na zijn entree werden er nog veel vraagtekens gezet bij Enrique, maar inmiddels lijkt de renaissance van Barcelona stevig gestalte te krijgen. Zondag werd tegen Levante (5-0 winst) voor de elfde keer op rij gewonnen, wat sinds het vertrek van Guardiola niet was voorgekomen.

Luis Enrique lijkt Barcelona aan de praat te hebben gekregen. Barcelona won elf keer op rij, maakte in die reeks 42 doelpunten (3.82 per wedstrijd) en kreeg er slechts acht tegen (0.72 per duel). Met veertien doelpunten en negen assists toont sterspeler Lionel Messi ook weer ouderwets zijn topvorm.
Luis Enrique lijkt Barcelona aan de praat te hebben gekregen. Barcelona won elf keer op rij, maakte in die reeks 42 doelpunten (3.82 per wedstrijd) en kreeg er slechts acht tegen (0.72 per duel). Met veertien doelpunten en negen assists toont sterspeler Lionel Messi ook weer ouderwets zijn topvorm.

In de thuiswedstrijd (zaterdag, 16.00 uur) tegen het Málaga van aanvaller Nordin Amrabat lijkt Barcelona de twaalfde zege op rij nauwelijks te kunnen ontgaan. Het zou een symbolische overwinning kunnen worden, aangezien Enrique daarmee de langste zegereeks van Guardiola (2008/09) kan overtreffen. Vervolgens wacht een cruciale fase waarin getest wordt hoe stevig het fundament is waarop het nieuwe Barcelona is gebouwd.

In een maand tijd wacht namelijk het tweeluik met Manchester City in de Champions League, de altijd lastige uitwedstrijd tegen Villarreal en een thuisduel met Real Madrid. De koploper van de Primera División voelt inmiddels de hete adem van de Catalanen in de nek en trainer Carlo Ancelotti is ongetwijfeld blij dat na het midweekse duel met Schalke 04 (2-0 winst) een bezoek aan laagvlieger Elche (zondag, 21.00 uur) wacht.

Regerend landskampioen Atlético Madrid staat inmiddels zeven punten achter en kan zich geen misstap meer veroorloven. Zaterdagavond (20.00 uur) is UD Almería de eerste horde op de lastige weg richting een nieuwe titel.

Programma
Getafe 20-02
20:45
Espanyol
Barcelona 21-02
16:00
Málaga
Córdoba 21-02
18:00
Valencia
Atlético Madrid 21-02
20:00
UD Almería
Deportivo La Coruña 21-02
22:00
Celta de Vigo
Real Sociedad 22-02
12:00
Sevilla
Athletic de Bilbao 22-02
17:00
Rayo Vallecano
Villarreal 22-02
19:00
Eibar
Elche 22-02
21:00
Real Madrid
Levante 23-02
20:45
Granada
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.