Buitenaardse Messi staat voor jubileumduel in Barça-shirt

Reacties

De thuiswedstrijd die Barcelona zondagmiddag om 17.00 uur tegen Levante speelt, vormt een mijlpaal in de loopbaan van Lionel Messi. De Argentijnse aanvaller zal in Camp Nou voor de vijfhonderdste keer het shirt van de Catalaanse grootmacht dragen.

Buitenaardse Messi staat voor jubileumduel in Barça-shirt

Messi's aanstaande mijlpaal van vijfhonderd wedstrijden voor Barcelona heeft betrekking op duels in competitief én vriendschappelijk verband. De Argentijn speelde tot dusverre 457 officiële duels voor de Catalanen en voegde daar 42 oefenwedstrijden aan toe. In die 499 duels kwam hij tot 416 treffers, waarvan 388 in competitieve optredens.

Messi maakte zijn officieuze debuut voor Barcelona op 16 november 2003 als invaller in een oefenwedstrijd bij FC Porto, ter gelegenheid van de opening van het Estádio do Dragão. Barcelona verloor dat duel met 2-0. Bijna een jaar later volgde het officiële debuut van de Argentijn: op 16 oktober 2004 in de competitiewedstrijd bij stadgenoot Espanyol (1-0 winst). Bij beide duels was Frank Rijkaard de trainer van de Catalanen.

De eerste van in totaal 416 goals van Messi voor Barcelona kwam tot stand in de thuiswedstrijd tegen Albacete op 1 mei 2005: op aangeven van Ronaldinho lobde hij de bal met gevoel over de kansloze doelman Raúl Valbuena.

Spookduel
Overigens doken er in de aanloop naar het bekerduel met Villarreal van afgelopen woensdag al her en der berichten op dat Messi in die wedstrijd de mijlpaal van vijfhonderd duels voor Barcelona zou bereiken. De aanvaller speelde op 8 januari 2009 namelijk een kwartiertje mee in het oefenduel met de Oezbeekse club Bunyodkor (1-1).

Barcelona zelf heeft dat duel echter nooit beschouwd als een officieel oefenduel. De wedstrijd kreeg gestalte op aandringen van de Oezbeken, die vijf miljoen euro overhadden voor het onderonsje. Aangezien het oefenpotje achter gesloten deuren werd afgewerkt in het Mini Estadi tegenover Camp Nou en Barcelona niet eens in het officiële clubtenue aantrad, is het altijd afgedaan als een trainingspartijtje.

Het duel met Levante vormt tevens het driehonderdste optreden van Messi in La Liga. Na 299 wedstrijden staat de doelpuntenteller voor hem op 266, veertien meer dan voormalig recordhouder Telmo Zarra. Ook was Messi in die 299 duels goed voor 106 doelpunten van ploeggenoten.

'De cijfers van Messi zijn buitenaards', reageerde Barcelona-trainer Luis Enrique op de indrukwekkende cijfers van de Argentijn bij AS. 'Niet alleen qua doelpunten en assists, maar ook op het gebied van individuele en collectieve prijzen. Hij heeft zich ontwikkeld tegen spelers die fysiek, mentaal en technisch beter zijn dan in mijn tijd. Toen ik nog speelde was er veel meer ruimte.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.