Real en Ancelotti jagen op Champions League-unicum

Reacties

Real Madrid hervat woensdagavond (20.45 uur) met het bezoek aan Schalke 04 in de achtste finale de jacht op prolongatie van de Champions League. De Koninklijke kan na het winnen van La Décima ook de eerste club worden die twee opeenvolgende edities van het miljoenenbal wint. Dat geldt ook voor trainer Carlo Ancelotti.

Real en Ancelotti jagen op Champions League-unicum

Sinds de oprichting van de Champions League in 1992/93 verdedigde nog geen enkele uittredend winnaar zijn titel met succes. AC Milan, Ajax en Juventus reikten in respectievelijk 1995, 1996 en 1997 wel tot de finale. Milan verloor daarin met 1-0 van de Amsterdammers, die een jaar later zelf na penalty's zelf ten onder gingen tegen De Oude Dame. Weer een jaar later was Borussia Dortmund verrassend te sterk voor de Turijnse titelverdediger (3-1).

Manchester United is nog altijd de laatste winnaar die het seizoen daarna pas in de finale strandde. Met Edwin van der Sar in het doel was de ploeg van manager Sir Alex Ferguson in 2009 niet opgewassen tegen het oppermachtige Barcelona van trainer Pep Guardiola (2-0). Barça sneuvelde na het winnen van de eerste CL-titel onder Guardiola het seizoen daarna in de halve finale tegen het Internazionale van José Mourinho.

Edwin van der Sar greep met Manchester United in 2008/09 pas in de finale tegen Barcelona naast prolongatie van de Champions League.
Edwin van der Sar greep met Manchester United in 2008/09 pas in de finale tegen Barcelona naast prolongatie van de Champions League.

Vóór de invoering van het huidige competitieformat in 1992/93 was titelprolongatie allerminst een unicum. Het AC Milan van Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit was in 1990 alweer de achtste club die de Europa Cup I-winst van een jaar eerder met succes verdedigde. Verder slaagden ook Real Madrid, Benfica, Internazionale, Ajax, Bayern München, Liverpool en Nottingham Forest daarin.

Voor Ancelotti lonkt een vergelijkbaar unicum. De Italiaanse trainer van Real Madrid kan de eerste coach in de CL-historie worden die in twee opeenvolgende seizoenen de Cup met de Grote Oren wint. Met drie titels is hij bovendien ook recordhouder onder de trainers. José Mourinho en Guardiola kunnen hem met respectievelijk Chelsea en Bayern München wat dat betreft evenaren. Die clubs trappen de Champions League vanavond in gang tegen Paris Saint-Germain en Shakhtar Donetsk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.