Real op recordjacht, Basel won nog nooit in Portugal

Reacties

De returns in de achtste finale van de Champions League dienen zich aan. Voetbal International brengt acht feiten over de twee duels van dinsdag: Real Madrid-Schalke 04 en FC Porto-FC Basel.

Real op recordjacht, Basel won nog nooit in Portugal

REAL MADRID - SCHALKE 04 (20.45 UUR)

● Real Madrid is in eigen huis al 21 Champions League-duels op rij ongeslagen (W19, G2). De Koninklijke leed in april 2011 zijn laatste Europese thuisnederlaag toen Barcelona met 2-0 te sterk was in Estadio Bernabéu. Real kan tegen Schalke ook een record van Bayern München verbeteren met de elfde zege op rij in de Champions League (thuis én uit).

● Op basis van het verleden is de kans zeer groot dat Real Madrid de kwartfinale van de CL bereikt. In slechts één van de 29 eerdere dubbele ontmoetingen in Europees verband sneuvelden de Madrilenen na een zege in de heenwedstrijd buiten het eigen stadion. Dat gebeurde tegen het Deense Odense BK in UEFA Cup-seizoen 1994/95 (2-3, 0-2).

● Schalke 04 heeft het vaak moeilijk op Spaanse bodem. De ploeg uit Gelsenkirchen won maar twee van zijn dertien uitwedstrijden tegen Spaanse clubs, met verder vijf gelijke spelen en zes nederlagen.

● Schalke verkeert de laatste weken niet bepaald in topvorm. De ploeg van trainer Roberto Di Matteo won maar twee van zijn laatste zeven officiële duels. De overige vijf duels in die reeks resulteerden in drie nederlagen en twee gelijke spelen. Schalke maakte in die zeven wedstrijden maar zes goals en bleef drie keer droog staan.

Beeld uit de confrontatie tussen Real Madrid en Schalke 04 van vorig seizoen.
Beeld uit de confrontatie tussen Real Madrid en Schalke 04 van vorig seizoen.

FC PORTO - FC BASEL (20.45 UUR)

● FC Porto is bezig aan een sterke reeks. De ploeg van trainer Julen Lopetegui won tien van zijn laatste twaalf competitieve optredens en verspeelde in die reeks alleen punten tegen Marítimo Funchal (1-0, Portugese competitie) en de heenwedstrijd tegen FC Basel (1-1).

● FC Porto was dit seizoen in zeven CL-wedstrijden al goed voor zeventien doelpunten. De Colombiaanse aanvaller Jackson Martínez, tegen Basel afwezig door een liesblessure, is topscorer van de club met vijf treffers. Inclusief alle andere officiële duels staat de teller voor de spits al op 26 goals in dit seizoen.

● FC Basel moet boven zichzelf uitstijgen om de kwartfinale van de CL te bereiken. Vijf eerdere ontmoetingen op Portugese bodem leverden nog geen enkele zege op (G3, V2) en bovendien kwam de Zwitserse club maar in vier van zijn elf thuis- en uitduels met Portugese tegenstanders tot scoren.

● Als FC Basel erin slaagt de kwartfinale te bereiken, dan evenaart de club de prestatie uit het Europa Cup I-seizoen 1973/74. Destijds schakelden de Zwitsers Club Brugge uit in de achtste finale, maar bleek Celtic uiteindelijk de sta-in-de-weg op de route naar de halve finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.