Real met een been in halve finale na klinkende zege

Real Madrid heeft een grote stap gezet richting de laatste vier van de Champions League. Het eerste duel in de kwartfinale met Borussia Dortmund leverde een ruime overwinning op (3-0).

Vorig seizoen waren de Duitsers in de halve finale nog te sterk voor De Koninklijke, maar trainer Jürgen Klopp had dit keer een hele waslijst aan geblesseerden: Sven Bender, Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gündogan, Marcel Schmelzer en Neven Subotic. Daarbij was Robert Lewandowski - vorig seizoen tijdens de 4-1 thuiszege op Real vier keer trefzeker - geschorst.

Het gemis van al die basiskrachten was duidelijk te merken in Estadio Santiago Bernabéu, waar de thuisclub een bliksemstart kende. Via Karim Benzema en Dani Carvajal kwam de bal in de derde minuut bij Gareth Bale terecht en de Welshman passeerde Roman Weidenfeller. De doelman van Dortmund had genoeg te doen, want Real stapelde kans op kans in de eerste helft.

Zo was Cristiano Ronaldo twee keer gevaarlijk van afstand, terwijl Bale met een vrije trap dicht bij zijn tweede treffer van de avond was. In de 27ste minuut was het wél raak, Isco (foto boven) verdubbelde de voorsprong. De aanvallende middenvelder schoot vanaf de rand van het strafschopgebied binnen.

Na rust een heel ander beeld, want Dortmund kroop meer uit zijn schulp en kreeg ook prima kansen op de aansluitingstreffer. Marco Reus en Henrikh Mkhitaryan lieten echter na de spanning terug te brengen, waarna Real in de 57ste minuut aan de andere kant toesloeg. Cristiano Ronaldo maakte na voorbereidend werk van Luka Modric zijn veertiende doelpunt dit seizoen in de Champions League.

Dat doelpunt kwam hard aan bij de bezoekers, die nog wel de aanval bleven zoeken. Maar zonder resultaat. Madrid stichtte meer gevaar, maar Weidenfeller hield zijn doel in het laatste half uur schoon. Maar door de 3-0 in de heenwedstrijd lijkt de beslissing al gevallen.

Dinsdag krijgt Borussia Dortmund de kans een wonder te bewerkstelligen. Tegenvaller voor trainer Carlo Ancelotti was dat Cristiano Ronaldo tien minuten voor tijd de strijd moest staken. De steraanvaller van Real Madrid (foto boven) ging naar de kant met een knieblessure.