Raiola overweegt strijd met Blatter om FIFA-voorzitterschap

Reacties

Zaakwaarnemer Mino Raiola overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. De belangenbehartiger van onder anderen Zlatan Ibrahimovic zegt de dictatuur van de huidige preses, Sepp Blatter, beu te zijn.

Raiola overweegt strijd met Blatter om FIFA-voorzitterschap

In de Volkskrant  duidt de in Italië geboren Raiola zijn plannen. 'Ik wil als een olifant door de porseleinkast, van Noord-Korea naar Zuid-Korea', aldus Raiola, die 'het schoonmaken van de FIFA'  als grote doel heeft. 'Ik word al kotsmisselijk als ik eraan denk dat Blatter wordt herkozen. Ik voel een diep verlangen om Blatter te vloeren.'

De als kind naar Nederland verhuisde Raiola streeft naar totale transparantie bij de wereldvoetbalbond. Zo wil hij burgerrechters toelaten bij het oplossen van geschillen, het hoofdkantoor niet langer in Zwitserland (met zijn bankgeheim) huisvesten en de macht weer terugbrengen naar de nationale voetbalbonden. Ook streeft hij naar algehele transparantie van WK-bidboods, een onafhankelijk bureau dat de commerciële rechten zal uitbaten en een andere structuur bij het leiddinggeven aan de organisatie.

Om het eventueel op te nemen tegen Blatter, die op 78-jarige leeftijd voor een vijfde termijn gaat, moet hij vijf nationale bonden achter zich weten te scharen. Dat geldt ook voor andere kandidaat-voorzitters als Jérôme Champagne, de Franse ex-voetballer ex-voetballer David Ginola en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein.

'Ik kom wel aan die vijf bonden, als de bonden die hebben toegezegd hun belofte nakomen', stelt de zaakwaarnemer die ook de belangen van Mario Balotelli en Gregory van der Wiel behartigt. Overigens laat Raiola wel door juristen uitzoeken hoe hard deze bepaling is.

Raiola heeft zijn plannen al met KNVB-voorzitter Michael van Praag besproken en heeft eveneens een rondgang door Europa gemaakt om te peilen of er draagvlak is. Hij bezocht ook al twee bonden buiten Europa. Op 29 januari ligt de deadline voor het definitieve melden als kandidaat. Dat er kosten, een geschat bedrag tussen de één en vijf  miljoen euro, bij een eventuele campagne komen kijken, deert Raiola niet. 'Dat geld heb ik er wel voor over.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.