PSV weer dichter bij titel na spektakelstuk in Alkmaar

Reacties

PSV heeft op bezoek bij AZ opnieuw een grote stap richting de titel gezet. In een zeer spectaculair duel sloeg de koploper twee keer kort na elkaar toe en groeide Luuk de Jong met een valse hattrick uit tot matchwinner. AZ toonde na een vroege achterstand veerkracht, maar verloor uiteindelijk met 2-4.

PSV weer dichter bij titel na spektakelstuk in Alkmaar

Het duel ontbrandde in Alkmaar direct na de aftrap. De eerste grote kans was voor Robert Mühren, die tot twee keer toe Jeroen Zoet op zijn weg vond. Uit de tegenaanval scoorde PSV wel. Georginio Wijnaldum mocht ongehinderd oprukken en schieten. Doelman Esteban stopte die poging, maar bokste de bal voor de voeten van De Jong. De PSV-spits schoot de bal droog in de bovenhoek.

Na zijn goal in de derde minuut was het vijf minuten later opnieuw raak voor De Jong. Hij kopte uit een corner van Jetro Willems de bal in de bovenhoek: 0-2. De Jong won bij zijn tweede goal een kopduel van Mühren, dit tot dat moment een ongelukkig duel beleefde.

Waar de 0-3 van de jarige Memphis Depay vervolgens nog werd afgekeurd wegens buitenspel, was het daarna de beurt aan AZ. Mühren leek op weg naar de aansluitingstreffer, toen Karim Rekik hem naar de grond werkte. De verdediger mocht allesbehalve mopperen dat hij slechts met geel bestraft werd door arbiter Bas Nijhuis, aangezien Mühren alleen op het doel af kon. De beslissing van Nijhuis leidde ook tot onvrede in het AZ-kamp. Nog voor rust maakte die boosheid plaats voor blijdschap toen Markus Henriksen zijn vierde goal in de laatste vier duels maakte. Vogelvrij mocht hij de bal in de hoek schieten: 1-2.

Karim Rekik moet mogelijk enige tijd toekijken bij PSV. Hij moest het strijdtoneel direct na de 1-2 verlaten met een hamstringblessure.
Karim Rekik moet mogelijk enige tijd toekijken bij PSV. Hij moest het strijdtoneel direct na de 1-2 verlaten met een hamstringblessure.

PSV liep op dat moment nog meer tegenslag op, want verdediger Karim Rekik moest met een hamstringblessure naar de kant en werd vervangen door de op de bank gestarte Jeffrey Bruma. Na een welverdiende adempauze in het AFAS Stadion kon diezelfde Bruma niet verhinderen dat Mühren revanche nam voor zijn ongelukkige openingsfase. Hij pegelde de bal na een voorzet van Steven Berghuis buiten bereik van doelman Jeroen Zoet, die geregeld voor onrust zorgde in de achterhoede van PSV, in de bovenhoek.

Nijhuis
Net als in de eerste helft sloeg PSV vervolgens nog een keer tweemaal in een kort tijdbestek toe. Wijnaldum tekende met een beheerste volley na een voorzet van Jetro Willems voor de 2-3 in de 58ste minuut. Nijhuis haalde zich daarbij opnieuw de Alkmaarse woede op zijn hals omdat hij liet doorspelen toen Willems bij de aanleiding tot de goal Henriksen omver liep.

Toen De Jong na een uur spelen zijn dertiende competitiegoal (een droge knal na een voorzet van Luciano Narsingh) maakte, was de wedstrijd gespeeld. Beide ploegen kregen nog kansen, maar gescoord werd er niet meer in de uiterst vermakelijke wedstrijd in Alkmaar.

Villas-Boas
Door de zege heeft koploper PSV met nog elf duels te gaan een gat van liefst vijftien punten met naaste rivaal Ajax, dat nog wel een duel tegoed heeft. AZ is momenteel de nummer vier van de Eredivisie, maar kan dit weekend achterhaald worden door PEC Zwolle. PSV werkte het duel overigens af onder toeziend oog van André Villas-Boas, de trainer van Europa League-tegenstander Zenit Sint-Petersburg, dat donderdag in Eindhoven op bezoek komt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.