PSV legt stevig fundament voor Europese overwintering

Een plaats in de knock-outfase van de Europa League kan PSV nauwelijks nog ontgaan. Door een terechte, maar moeizame overwinning bij Panathinaikos (2-3) hebben de Eindhovenaren eind deze maand in Portugal tegen Estoril aan een puntje genoeg.

Eerder op de avond won koploper Dinamo Moskou met 1-0 van de Portugezen. De Russen plaatsten zich daardoor voor de knock-outfase. Door de overwinning van donderdag is PSV hard op weg Dinamo te vergezellen naar de volgende ronde, maar het zag er in Athene lange tijd niet bepaald naar uit dat de Eindhovenaren zulke goede zaken zouden gaan doen.

Met Adam Maher op het middenveld in plaats van Jorrit Hendrix en centrumverdediger Nicolas Isimat-Mirin voor de geschorste Jeffrey Bruma, begon PSV nog voortvarend. Vrijwel direct nadat Memphis Depay een even subtiel als fraai balletje van Maher niet tot doelpunt had weten te promoveren, was het aan de andere kant wél raak. Na de positieve hoofdrol voor Maher, toonde de andere nieuwkomer in de basis zich níét van zijn beste kant.

Net als doelman Jeroen Zoet liet Isimat de bal na een voorzet vanaf de rechterkant wel erg simpel aan zich voorbijgaan, waarna Abdul Ajagun knap diagonaal raak schoot. Depay nam PSV met zijn 1-1 (op aangeven van Georginio Wijnaldum) bij de hand, maar moest vlak voor rust lijdzaam toezien hoe de Grieken hun voorsprong herstelden. Mladen Petric kreeg van Isimat en diens centrale kompaan Karim Rekik alle tijd en ruimte om hard en doeltreffend uit te halen: 2-1.

In een aantrekkelijke tweede helft trokken de mannen van Phillip Cocu de winst alsnog naar zich toe. Jetro Willems was daarbij de grote vormgever: hij stelde Luuk de Jong (afgemeten voorzet uit een counter) en Wijnaldum (corner) in staat de achterstand volledig om te buigen. Bij de gelijkmaker van De Jong hadden de Eindhovenaren overigens geluk dat een van de Kroatische assistent-scheidsrechters over het hoofd zag dat de spits duidelijk in buitenspelpositie stond toen Willems hem aanspeelde.

Het feit dat PSV ook in de tweede helft - wederom door weifelend optreden achterin - nog een paar keer in de problemen kwam en ontsnapte aan meer tegentreffers, zal Cocu ondanks de knappe zege evenwel zorgen baren.