PSV blijft in titelrace dankzij arbitrale dwaling en De Jong

PSV heeft de achterstand op Feyenoord en Ajax weer teruggebracht tot respectievelijk acht en drie punten. De ploeg van trainer Phillip Cocu was in eigen huis met 3-0 te sterk voor FC Utrecht.

Dat PSV het doel schoon hield, was vooral te danken aan de arbitrage. Een glaszuiver doelpunt van Nacer Barazite werd halverwege de eerste helft namelijk afgekeurd door scheidsrechter Dennis Higler, die afging op de beslissing van zijn assistent. Het was echter overduidelijk dat twee PSV'ers (Joshua Brenet en Jetro Willems) nog achter de aanvaller van FC Utrecht stonden, waardoor de bezoekers bestolen werden.

Een voorsprong voor Utrecht was op dat moment zeker niet onverdiend geweest, want PSV oogde lusteloos in het eigen Philips Stadion. Marco van Ginkel, Luuk de Jong en Andrés Guardado probeerden het wel, maar maakten het doelman David Jensen geen moment lastig. Pas na het afgekeurde doelpunt van Barazite leek PSV wakker. Nog voor rust had Van Ginkel moeten scoren toen hij oog in oog kwam met Jensen, maar de keeper kwam als winnaar uit de strijd.

De opleving van PSV bleek een opmaat voor de tweede helft, waarin de Eindhovenaren sterk voor de dag kwamen. In de 48ste minuut kreeg De Jong een vrije kopkans, maar de bal vloog recht op Jensen af. De Deen had vijf minuten later echter geen antwoord op een uitstekend geplaatste kopbal van De Jong, die daarmee zijn zesde doelpunt van het seizoen maakte: 1-0.

Luuk de Jong scoorde tegen FC Utrecht voor de tweede wedstrijd op rij en lijkt zijn vorm langzaam maar zeker terug te krijgen.

Amper twee minuten na de 1-0 werd het duel beslist door Steven Bergwijn, die direct na rust was ingebracht voor de onzichtbare Gastón Pereiro. Na een uitstekende lage voorzet van De Jong was het voor de negentienjarige invaller een koud kunstje om de 2-0 op het scorebord te zetten. Utrecht, waar ex-PSV'er Zakaria Labyad massaal werd uitgefloten toen hij als invaller het veld betrad, werd nauwelijks nog gevaarlijk.

Davy Pröpper zorgde halverwege de tweede helft bijna voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Een heerlijke knal van de middenvelder belandde via de vingertopper van Jensen echter op de lat. Niet veel later kreeg Bart Ramselaar tegen zijn oude club een opgelegde kans, maar hij schoot wild over. Toch viel het derde doelpunt nog. In de extra tijd schoot Van Ginkel onberispelijk raak: 3-0.

PSV blijft met 49 punten uit 22 wedstrijden in de titelrace, al is de achterstand op koploper Feyenoord en nummer twee Ajax nog behoorlijk. Utrecht staat vijfde met 34 punten uit 22 duels, één punt minder dan nummer vier AZ.