Ajax bekroont eerbetoon aan Keizer met simpele zege op Sparta

Ajax heeft zondagmiddag geen fout gemaakt in het thuisduel met Sparta Rotterdam. De Amsterdammers boekten dankzij treffers van Bertrand Traoré en Kasper Dolberg een overtuigende 2-0 zege en blijven daarmee in het spoor van koploper Feyenoord.

Voorafgaand aan het duel in De Arena was er een eerbetoon aan de overleden Piet Keizer. Eerst sprak algemeen directeur Edwin van der Sar mooie woorden over de 73-jarige voormalig Ajacied, daarna volgde een indrukwekkende minuut stilte. De Amsterdamse supporters lieten zich van hun beste kant zien met een mooi applaus in de elfde minuut.

Voorafgaand aan het duel tussen Ajax en Sparta Rotterdam was er een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Piet Keizer.

Ajax begon met één wijziging ten opzichte van vorige week. Trainer Peter Bosz gaf in zijn basiselftal de voorkeur aan Traoré boven Justin Kluivert. De Chelsea-huurling speelde in november zijn laatste duel voor Ajax, waarna hij wegens een blessure en zijn Afrika Cup-deelname met Burkina Faso tweeënhalve maand niet meedeed. Met Traoré als rechtsbuiten speelden de Amsterdammers een dominante eerste helft.

Voormalig Sparta-verdediger Nick Viergever was al binnen zeven minuten dicht bij de openingstreffer, maar hij kreeg de bal er met zijn volley niet in. Halverwege de eerste helft raakte Davy Klaassen de lat met zijn kopbal, maar de Ajax-aanvoerder was al teruggefloten voor een duwfout. Uiteindelijk beloonde de thuisploeg zichzelf pas in de slotminuut van het eerste bedrijf voor het aanvallende spel en het balbezitpercentage van ruim 75 procent.

Traoré slalomde knap tussen Spartanen Rick van Drongelen, Zakaria El Azzouzi en Mart Dijkstra heen en verraste doelman Roy Kortsmit door de bal in de korte hoek te schieten. De Sparta-keeper stond tot zijn eigen frustratie volledig op het verkeerde been en zag de inzet van de Afrikaan eenvoudig in de hoek belanden: 1-0. Binnen vijf minuten na de rust was de wedstrijd gespeeld.

Dolberg
Amin Younes bediende Hakim Ziyech, die Michel Breuer eenvoudig omspeelde en Dolberg een niet te missen kans bood. De Deen profiteerde en tikte zijn tiende Eredivisie-treffer binnen. Ook na die tweede Amsterdamse treffer bleef Sparta slechts veroordeeld tot tegenhouden. De onmachtige Rotterdammers werden alleen gevaarlijk via El Azzouzi in de eerste helft en Denzel Dumfries in de tweede helft, maar beide keren was André Onana de sta-in-de-weg.

Kasper Dolberg zet Ajax na goed voorbereidend werk van Hakim Ziyech in de 49ste minuut op 2-0 tegen Sparta.

In de slotfase haalde de thuisploeg de voet van het gaspedaal, al zorgde Kluivert met zijn invalbeurt in de laatste tien minuten voor de nodige opwinding. Vijf minuten voor tijd greep Breuer nog in door een inzet van Viergever van de doellijn te halen. De marge van twee bood Bosz in de slotminuten nog de mogelijkheid Frenkie de Jong zijn Eredivisie-debuut voor Ajax te gunnen, de negentienjarige middenvelder verving Lasse Schöne.

Door de eenvoudige 2-0 zege op Sparta herstelt Ajax de achterstand op koploper Feyenoord weer naar vijf punten. PSV, de derde deelnemer aan de titelrace, trapt om 16.45 uur af voor het duel met FC Utrecht en kan zich geen misstap permitteren.