AZ houdt stand en passeert Heerenveen op ranglijst

AZ heeft de ontmoeting met SC Heerenveen in de subtop van de Eredivisie gewonnen. De Alkmaarders boekten een 1-2 zege in het Abe Lenstra Stadion en passeerden de Friezen op de ranglijst.

De nipte zege in Heerenveen betekende voor AZ de eerste overwinning in de Eredivisie sinds 13 januari. Heerenveen daarentegen heeft nu al vier competitieduels op rij niet gewonnen. De manschappen van trainer Jurgen Streppel kwamen de afgelopen weken ook niet langs PSV (4-3), FC Groningen (0-0) en FC Utrecht (1-0).

Trainer Streppel  was geschorst voor het thuisduel met AZ, omdat hij na afloop van het uitduel met FC Utrecht vorige week commentaar uitte op de arbitrage. De eveneens geschorste Sam Larsson werd vervangen door Luciano Slagveer.

AZ, dat eind januari in de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker ook al te sterk was voor Heerenveen, had in de eerste helft weinig te vrezen. De ploeg van trainer John van den Brom, die deze week zijn contract verlengde, had de volledige controle en kwam na zeventien minuten ook op voorsprong na een uitstekend uitgevoerde counter.

Erwin Mulder kon een inzet van Wout Weghorst ternauwernood keren, maar in de rebound stond Muamer Tankovic op de juiste plek om binnen te tikken. Morten Thorsby kreeg de beste kans namens Heerenveen, maar de Noor schoot op aangeven van Luciano Slagveer op de paal.

Afronding
Heerenveen kwam goed uit de kleedkamer, maar ging slecht om met de ruimte voorin. Zo was een voorzet van Stefano Marzo te scherp en liep Arber Zeneli zich stuk op de Alkmaarse defensie.

AZ had minder moeite met de afronding. Sterker, na 57 minuten stonden de bezoekers op een 0-2 voorsprong. De bal kwam na een afgeslagen corner terecht in de voeten van Iliass Bel Hassani, die in de verre hoek binnen schoot. Mulder raakte de bal nog met zijn vingertoppen, maar kon een treffer niet voorkomen.

Met het inbrengen van Pelle van Amersfoort en Henk Veerman probeerde Heerenveen nog iets te forceren. Het leverde meer dreiging op, al bleven grote kansen in eerste instantie uit. Toch viel tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Reza Ghoochannejhad kreeg alle ruimte om uit te halen aan de rand van het strafschopgebied en verschalkte doelman Tim Krul, die op zijn verkeerde been stond.

In de slotfase kwam Heerenveen nog enkele keren gevaarlijk voor het Alkmaarse doel, maar AZ hield met hangen en wurgen stand. De thuisploeg eindigde het duel zelfs nog met tien man, nadat Jerry St. Juste ver in blessuretijd een rode kaart kreeg.

AZ staat nu vierde met 35 punten, Heerenveen heeft er twee minder en bezet de zesde plek. FC Utrecht kan de vierde plek weer heroveren, maar dan moet het zondagmiddag in Eindhoven zien te winnen van PSV (16.45 uur).