PSV koestert bizar goede balans in thuisduels met FC Utrecht

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Met het treffen tussen PSV en FC Utrecht wordt de 22ste speelronde in het slot gegooid.

PSV koestert bizar goede balans in thuisduels met FC Utrecht
Speelronde: 22
Aftrap: zondag 12 februari, 16.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

• PSV liet in de vier Eredivisie-speelrondes van 2017 nog geen punt liggen en probeert ten koste van FC Utrecht het goede gevoel vast te houden - en daarbij de race met Feyenoord en Ajax vol te houden. De Domstedelingen namen na 21 speelrondes de vierde plaats in, maar het verschil met SC Heerenveen, Vitesse en AZ was niet heel groot.

• Op basis van het verleden heeft FC Utrecht geen schijn van kans in Eindhoven. PSV won liefst veertig van de voorgaande 46 thuisduels met de Domstedelingen in de Eredivisie. FC Utrecht trok slechts eenmaal aan het langste eind en slaagde er verder nog vijf keer in om gelijk te spelen.

• Voor de winterstop kwam PSV nog uiterst moeizaam tot scoren. Met dat probleem lijkt het elftal van Cocu te hebben afgerekend. Zowel AZ als SC Heerenveen kreeg vier goals om de oren tegen de Eindhovenaren. Een minpuntje is dat PSV wel meer treffers incasseert dan in de eerste competitiehelft. In de laatste drie speelrondes liet de defensie van de Eindhovenaren zich liefst zes keer verschalken: bijna de helft van het totaalaantal tegengoals van PSV viel in deze drie duels.

• PSV liet dit Eredivisie-seizoen als enige club nog geen punten liggen in duels waarin het op voorsprong kwam.

Tijdens de eerste speelronde won PSV met 1-2 bij FC Utrecht.
Tijdens de eerste speelronde won PSV met 1-2 bij FC Utrecht.

• Een opmerkelijke statistiek is dat PSV dit seizoen in het eerste half uur van thuiswedstrijden slechts één keer tot scoren kwam. Geen Eredivisie-club doet het in dat opzicht zo slecht. In de eerste dertig minuten van uitwedstrijden trof PSV juist al negen keer doel, het vaakst van alle clubs.

• Zo langzamerhand droomt FC Utrecht weer van Europees voetbal. Na een moeizame start heeft de ploeg van Erik ten Hag de smaak namelijk helemaal te pakken. Dankzij een sterke reeks zijn de Domstedelingen geklommen naar de vierde positie. In de afgelopen tien jaar stond FC Utrecht er nooit zó goed voor in deze fase van de competitie. Sinds 17 september verloor de ploeg alleen nog maar van Ajax. Zowel uit als thuis moest FC Utrecht zijn meerdere erkennen in de Amsterdammers.

• Een uitdaging voor PSV wordt het kraken van de defensie van de bezoekers: gedurende de laatste zeven speelrondes incasseerde FC Utrecht maar twee doelpunten.

• Voor Zakaria Labyad is dit duel vanwege zijn verleden bij PSV natuurlijk pikant. De aanvaller stuitte met Vitesse al drie keer op de Eindhovenaren en verloor telkens. Van de andere 22 clubs die hij ooit ontmoette in de Eredivisie, wist hij al wel eens te winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.