Pinchhitter Avdic maakt einde aan zegereeks Vitesse

Invaller Denni Avdic heeft diep in de extra tijd de zevende overwinning op rij van Vitesse voorkomen. Door de late 1-1 van Avdic bleef Vitesse met een kater achter.

Voor rust nam spits Bertrand Traore Vitesse opnieuw bij de hand. In de 21ste minuut tikte hij op de doellijn de openingstreffer binnen, na een fraaie aanval van de bezoekers. Zonder de spits uit Burkina Faso waren de Arnhemmers dit seizoen lang een monster zonder tanden. Ondanks het uitstekende positiespel doolde de ploeg van trainer Peter Bosz daardoor lange tijd in de middenmoot. Traore staat symbool voor de grote ommekeer. Toen hij actief was op de Afrika Cup verloor Vitesse driemaal, na zijn terugkeer wonnen de Arnhemmers zes keer op rij.

Door een rake kopbal van Davy Pröpper leek Vitesse vier minuten na de openingsgoal al de genadeklap uit te delen aan Heracles, maar de thuisploeg kreeg hulp van scheidsrechter Björn Kuipers die de treffer afkeurde wegens een duwfout. De thuisploeg kon zelf voor rust nauwelijks een vuist maken en werd alleen gevaarlijk uit een vrije trap van Bryan Linssen. Op aangeven van de buitenspeler schoof Wout Weghorst uit kansrijke positie naast.

Een gedurfde wissel van coach John Stegeman, die middenvelder Simon Cziommer voor linksback Fahd Aktaou bracht, zorgde na de hervatting voor een opleving van Heracles. De thuisploeg kwam lange tijd niet verder dan een aantal plaagstootjes, maar voelde dat er iets te halen viel.

Bertrand Traore is op weg naar de openingstreffer. Hij was bij vijf van de laatste zes openingsgoals van Vitesse betrokken via een doelpunt (drie) of een assist (twee keer).

Het dappere besluit van Stegeman om targetman Denni Avdic in de slotfase te brengen voor verdediger Jeroen Veldmate werd diep in de extra tijd beloond. Een schot van Brahim Darri ging tegen zijn oude club nog rakelings naast het doel van Eloy Room, maar in de 94ste minuut was het wél raak voor Heracles. Invaller Avdic profiteerde van slap ingrijpen van Dan Mori door de gelijkmaker binnen te schieten: 1-1. Direct daarna werd er afgefloten.

Daarmee kwam de zegereeks van Vitesse, dat zes keer op rij won, tot een einde. De Arnhemmers bezetten nog wel de vijfde plaats op de ranglijst, maar PEC Zwolle kan Vitesse passeren als het vanavond thuis wint van SC Cambuur. Heracles blijft zestiende staan, maar het verschil met nummer vijftien Go Ahead is nog maar een punt.