PEC Zwolle wint spannende IJsselderby dankzij Drost

PEC Zwolle was zondagmiddag de sterkste in de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles. De ruim twaalfduizend bezoekers zagen een typische derby met veel strijd en spanning. In Zwolle werd het 2-0.

De terugkeer van Kamohelo Mokotjo heeft de ploeg van trainer Ron Jans duidelijk goed gedaan. Vooral in de eerste helft was PEC Zwolle heer en meester, maar drukte dat pas in de 46ste minuut uit in cijfers. Na kansen via de in genade aangenomen Guyon Fernandez en Mateusz Klich, opende Jesper Drost (foto) vlak voor de rust de score.

De aanvallende middenvelder werd weggestuurd door Klich en verschalkte doelman Stephan Andersen in de korte hoek: 1-0. Daarmee toonde Zwolle maar weer eens aan een lastig te kloppen ploeg te zijn in het eigen IJsseldelta Stadion. De ploeg verloor maar drie van de veertien thuiswedstrijden dit seizoen.

Ook na de rust was het een zeer vermakelijke IJsselderby. De ploeg van trainer Foeke Booy zette een tandje bij, terwijl het goed combinerende Zwolle er regelmatig gevaarlijk uitkwam. Namens Zwolle, waar de moe gestreden Mokotjo na een uur naar de kant ging, was Fernandez opnieuw enkele keren zeer gevaarlijk.

De grootste kans was zonder twijfel voor Jop van der Linden. De aanvoerder van de Eagles mocht na 65 minuten aanleggen voor een strafschop nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük, op advies van zijn assistent, de bal op de stip had gelegd. Van der Linden faalde door de knappe redding van doelman Diederik Boer.

Daarna volgde een spannende slotfase, waarin trainer Ron Jans de herstelde Darryl Lachman bracht als extra slot op de deur. De bezoekers, met invallers Marnix Kolder en Joey Godee, speelden alles of niets. Doelman Andersen kwam in de slotminuten dicht bij een treffer, maar uit een counter bepaalde Fernandez uiteindelijk de eindstand in Zwolle (2-0).

Daarmee maakt Zwolle een einde aan de negatieve reeks van vijf competitieduels zonder overwinning. Tegen achtereenvolgens Ajax (1-1), SC Cambuur (3-1 verlies), Heracles (1-1), NEC (3-3) en Heerenveen (3-0 verlies) kwam Zwolle tot drie punten. Door de zege op aartsrivaal Go Ahead Eagles klimt Zwolle naar plaats acht. Go Ahead Eagles is terug te vinden op plek vijftien.