Oranje toont twee gezichten in derde interland Koeman

Het Nederlands elftal is donderdag in de derde interland onder Ronald Koeman niet voorbij Slowakije geraakt. Oranje herstelde zich wel van een teleurstellende eerste helft: 1-1.

Evenals in het succesvolle oefenduel met Portugal koos bondscoach Koeman voor een driemansdefensie, met ditmaal Daryl Janmaat en Patrick van Aanholt als vleugelverdedigers en Jeroen Zoet als doelman. Die moest al vroeg vissen. Niet aan de kant van Oranje, maar aan de kant van het dominante Slowakije eiste een voormalig Eredivisie-speler de hoofdrol op.

In de achtste minuut won spits Adam Nemec (voorheen Willem II) relatief gemakkelijk het kopduel van Daley Blind na een vroege voorzet op maat van Marek Hamsik. Zijn goede kopbal was Zoet te machtig: 1-0. Hoewel de organisatie van Oranje - waar Koeman vooraf zo op hamerde - op momenten onsamenhangend was, werd de uitploeg al snel na de openingstreffer ook gevaarlijk.

De eerste goede uitbraak van Oranje, na een klein kwartier, resulteerde in een matige poging van Donny van de Beek uit de goed aangesneden voorzet van Kevin Strootman. Drie minuten later leek Memphis Depay op weg naar het Slowaakse doel, maar hij werd afgestopt door Milan Skriniar, de toekomstige kompaan van Stefan de Vrij in de defensie van Internazionale.

Oranje bleef ondertussen ruimte weggeven en ontsnapte tweemaal binnen het half uur. Uit een voorzet van Peter Pekarik kopte Hamsik volledig vrijstaand naast, vervolgens poeierde Juraj Kucka een afgeslagen bal op de lat boven de aan de grond genagelde Zoet. Aan de andere kant werd Nederland gevaarlijk uit standaardsituaties: De Vrij kopte over uit een hoekschop en Memphis dwong doelman Martin Dubravka tot een redding met een uitstekende vrije trap.

Teleurstelling bij Oranje na de vroege tegengoal.

Vlak voor rust vond Oranje eindelijk een opening vanuit balbezit, waarna linkervleugelverdediger Patrick van Aanholt de bal met zijn rechterbeen maar net over het doel plaatste. Zijn poging was de voorbode voor een tweede helft waarin Nederland sterker voor de dag kwam. Dat deed de ploeg met debutant Ruud Vormer als vervanger voor Van de Beek.

De eerste grote kans na de pauze ontstond in minuut 55: Davy Pröpper stuurde Memphis weg en de aanvaller stuitte op Dubravka. Vier minuten later haalde collega-aanvaller Quincy Promes na een uitstekende aanval de trekker wel succesvol over. Na een strakke inspeelpass van Matthijs de Ligt en goed voorwerk van Memphis schoot Promes de bal fraai in de verre hoek: 1-1. In de 64ste minuut leek Oranje zelfs op weg naar de voorsprong. Promes schonk de bal bij een razendsnelle counter aan Vormer, wiens inzet voor de lijn werd weggewerkt.

Vervolgens kwamen er naast de inbreng van Terence Kongolo en Marten de Roon ook vele aanvallende impulsen in de vorm van Wout Weghorst, Steven Berghuis en Eljero Elia, die zijn eerste interland sinds 14 november 2012 tegen Duitsland speelde. Desondanks kreeg een fel Oranje in de slotfase niet meer waar de ploeg naar zocht. Vormer kreeg nog twee goede schietkansen en ook Memphis bleef dreigend, maar daar bleef het bij.

Zodoende behaalde Nederland het eerste gelijkspel onder Koeman, na een 0-1 nederlaag tegen Engeland en een 0-3 zege op Portugal. Maandag is Italië de volgende oefentegenstander.

Matthijs de Ligt, Kevin Strootman, Daley Blind en Ruud Vormer. Ze komen allemaal aan bod in de analyse van Oranje-watcher Freek Jansen.