Oranje thuis onverslaanbaar, Huntelaar loert op Bergkamp

Reacties

Het Nederlands elftal speelt woensdagavond in De Arena zijn vijfde wedstrijd onder het het bewind van bondscoach Guus Hiddink. Acht opvallende feiten op een rij in de aanloop naar het thuisduel met Mexico (aftrap 20.30 uur).

Oranje thuis onverslaanbaar, Huntelaar loert op Bergkamp

● Oranje verloor onder Hiddink drie van de laatste interlands, maar die waren alle drie wel op vreemde bodem. In thuiswedstrijden is het Nederlands elftal in oefenwedstrijden al tweeënhalf jaar ongeslagen. Het laatste verlies dateert van 26 mei 2012, toen Oranje in aanloop naar het EK met 2-1 verloor van Bulgarije.

● Waar de zes kwalificatiewedstrijden (vijf WK en één EK) sindsdien louter zeges brachten, liet het Nederlands elftal in vijf van de daaropvolgende acht vriendschappelijke interlands wel na te winnen. Slowakije (0-0), Duitsland (0-0), Italië (1-1), Colombia (0-0) en Ecuador (1-1) bleven allemaal overeind op Nederlandse bodem.

● Gezien de onderlinge historie met Mexico is een overwinning in De Arena desondanks het meest voor de hand liggend. In de voorgaande zeven confrontaties leverden alleen die in de groepsfase op het WK 1998 (2-2, toen Hiddink ook al bondscoach was) en het oefenduel van 1961 (1-2) in het Olympisch Stadion geen zege op.  

● Het Nederlands elftal moet tegen Mexico voor het eerst sinds het WK van afgelopen zomer weer eens proberen de nul te houden. De Mexicanen waren vóór de vier interlands onder Hiddink tegen Italië (0-2), Tsjechië (1-2), Kazachstan (3-1) en IJsland (0-2) het laatste land dat de Oranje-defensie had gepasseerd. Na het doelpunt van Giovani dos Santos in de achtste finale hielden de mannen van Louis van Gaal het doel 372 minuten schoon door tegen Costa Rica (0-0), Argentinië (0-0) en Brazilië (3-0) geen treffer te incasseren (penaltyseries niet meegerekend).

De Mexicaan Giovani dos Santos was onder Louis van Gaal de laatste speler die Oranje pijn deed. Van die defensieve zekerheid is onder Guus Hiddink weinig meer over.
De Mexicaan Giovani dos Santos was onder Louis van Gaal de laatste speler die Oranje pijn deed. Van die defensieve zekerheid is onder Guus Hiddink weinig meer over.

● Guus Hiddink zal tegen Mexico Louis van Gaal evenaren op de lijst van meest ervaren coaches. Zijn voorganger is met 43 wedstrijden zevende, achter Bob Glendenning (87), Dick Advocaat (55), Rinus Michels (53), Marco van Basten, Bert van Marwijk (beiden 52) en Elek Schwartz (49). Bovendien kan Hiddink zijn 24ste zege boeken, twee minder dan Van Gaal (26).

● Klaas-Jan Huntelaar zal woensdagavond bij afwezigheid van Robin van Persie in de spits starten. De  31-jarige spits van Schalke 04 kan zijn jacht op de topscorerslijst aller tijden weer vervolgen. Nummer drie Dennis Bergkamp heeft nog slechts één treffer meer dan The Hunter (36 goals), Patrick Kluivert (veertig) komt spoedig ook binnen handbereik. Robin van Persie (48) is onbedreigd topscorer aller tijden.

● Wesley Sneijder kan in De Arena de derde international worden die de grens van 110 interlands slecht. De dertigjarige spelmaker, die tegen IJsland generatiegenoot Rafael van der Vaart (109 caps) evenaarde, zou daarmee in de voetsporen treden van recordinternational aller tijden Edwin van der Sar (130) en Frank de Boer (112). Arjen Robben kan zijn 85ste interland spelen en daarmee Aron Winter en Joris Mathijsen (84) passeren, Huntelaar gaat Jaap Stam (67) en Ronald de Boer (67) voorbij.

● In vergelijking met de veertien spelers die ruim vier maanden geleden nog in actie kwamen met Oranje op het WK tegen Mexico ontbreken aan Nederlandse kant liefst vijf internationals. Paul Verhaegh is niet geselecteerd, Dirk Kuijt is gestopt en Nigel de Jong en Bruno Martins Indi hebben zich geblesseerd afgemeld. Robin van Persie zit wel bij de selectie, maar Hiddink heeft al laten weten dat hij zijn 31-jarige aanvoerder spaart voor de kwalificatiewedstrijd tegen Letland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.