Hiddink laat 'buitenlandse' alternatieven links liggen

Reacties

Door Jeffrey Bruma op te roepen als vervanger van de zieke Bruno Martins Indi bracht Guus Hiddink het aantal Eredivisie-verdedigers in zijn selectie op vijf. De bondscoach negeerde vier prominente buitenlandse alternatieven.

Hiddink laat 'buitenlandse' alternatieven links liggen

De keuze voor Bruma is opvallend. Niet alleen omdat hij het presteerde om in een tijdsbestek van drie weken twee rode kaarten te vergaren namens PSV, maar ook vanwege het feit dat hij niet tot de voorselectie voor de duels met Mexico (woensdag) en Letland (zondag) behoorde.

Een speler die daar wel toe behoorde is Virgil van Dijk. Het lag daardoor in de lijn der verwachting dat de verdediger van Celtic zou worden opgeroepen na het afhaken van Martins Indi. Hiddink koos echter voor een speler uit de eigen competitie. Het is een nieuwe klap voor Van Dijk, die ondanks lovende kritieken ook al werd genegeerd door Hiddinks voorganger Louis van Gaal.

Virgil van Dijk wacht nog steeds op zijn debuut voor het Nederlands elftal.
Virgil van Dijk wacht nog steeds op zijn debuut voor het Nederlands elftal.

Ook Hiddink lijkt niet onder de indruk van de ex-stopper van FC Groningen. Hij riep Van Dijk op voor alle tot dusver gespeelde interlands, maar maakte geen enkele keer van zijn diensten gebruik. Dat terwijl de verdediging met name tegen Italië (2-0), Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0) een instabiele factor bleek. Van Dijk, die door zijn prima prestaties in Schotland zelfs op het verlanglijstje van Arsenal terechtkwam, wacht daardoor nog steeds op zijn interlanddebuut.

Janmaat: van eerste keus tot onnodig
Het negeren van Van Dijk staat niet op zichzelf. Daryl Janmaat, Paul Verhaegh en Erik Pieters, verdedigers die hun brood verdienen in topcompetities, kregen namelijk geen belletje voor de wedstrijden tegen Mexico en Letland. Tegen Italië en Tsjechië was Janmaat basisspeler, waarna hij tegen Kazachstan en IJsland verstek liet gaan wegens een blessure. Nu hoeft de back, die bij Newcastle United bezig is aan een prima reeks, niet eens op te draven. Gregory van der Wiel en Ricardo van Rhijn krijgen de voorkeur. Van eerste keus naar onnodig. Ook Verhaegh (FC Augsburg), die net als Janmaat tot de WK-selectie behoorde, valt ineens buiten de boot.

Het duel met Tsjechië was voorlopig de laatste interland van Daryl Janmaat, die in de slotfase uitgroeide tot schlemiel met een onbedoelde assist voor de 2-1 van de gastheren.
Het duel met Tsjechië was voorlopig de laatste interland van Daryl Janmaat, die in de slotfase uitgroeide tot schlemiel met een onbedoelde assist voor de 2-1 van de gastheren.

De keuze van Hiddink voor Van der Wiel valt te billijken vanwege het feit dat hij als een van de weinige internationals actief is in de absolute top. Ricardo van Rhijn (Ajax), die meer dan een jaar geleden zijn laatste interland speelde, is het alternatief rechts achterin.

Maar één linksback
De loopbaan van Pieters in Oranje lijkt ook onder Hiddink geen impuls te krijgen. Tegen Italië viel hij in en in het duel met Tsjechië zat hij op de bank, maar tegen Kazachstan moest hij plaatsnemen op de tribune en voor het bezoek aan IJsland werd er niet eens een ticket voor hem geboekt. Dat terwijl het Nederlands elftal kampt met een personeel probleem op de linksbackpositie. Daley Blind kreeg op die positie de voorkeur van Hiddink, maar bij Manchester United speelt de ex-Ajacied uitsluitend als middenvelder of centrumverdediger. De enige echte linksback in de huidige selectie is daardoor Jetro Willems.

Het selectiebeleid van Hiddink is opvallend. De bondscoach verweet zijn verdedigers meermalen geen echte killers te zijn. Van de verdedigers die zijn baan moeten redden speelde een groot deel afgelopen weekend tegen de aanvallers van SC Cambuur en Heracles Almelo. Drie mannen die het opnamen tegen aanvallers uit de Bundesliga en Premier League, bekijken de interlands tegen Mexico (vanavond) en Letland (zondag) thuis op de bank. Het zijn keuzes die Hiddink alleen kan verdedigen bij twee overwinnningen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.