Nieuwe contouren Oranje worden zichtbaar tegen Mexico

Reacties

Voetbal International blikt vooruit op vriendschappelijke interland van Nederland tegen Mexico van woensdagavond (aftrap 20.30 uur) in Amsterdam.

Nieuwe contouren Oranje worden zichtbaar tegen Mexico

Nederland

Vorm W-V-V-W-V

Het is vijf voor twaalf bij Oranje. Het succesvolle WK van afgelopen zomer lijkt alweer een eeuwigheid geleden. De opperbeste stemming tijdens de zomer van 2014, met de bronzen medaille voor de formatie van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal, is er allang niet meer. De dramatische start in de kwalificatiereeks, het wisselen van systeem en de onderlinge vete tussen aanvallers Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar leverde bondscoach Guus Hiddink een stortvloed op aan kritiek. Het plan van aanpak moest voor rust zorgen, maar in plaats daarvan werd het alleen maar hectischer rondom Hiddink.

De persconferentie van afgelopen vrijdag was misschien wel het meest typerend. De ervaren bondscoach liet weten dat hij opstapt bij een slecht resultaat tegen Letland. 'Als we verliezen van Letland verbind ik daar conclusies aan, een gelijkspel lijkt me ook niet voldoende. Ik heb dat niet besproken met de spelers', aldus Hiddink. In aanloop naar Mexico werd het eerste probleem al opgelost. Van Persie belde Huntelaar op: ruzie over.

Na de pijnlijke nederlaag op bezoek bij IJsland (2-0) zou Hiddink zijn selectiebeleid nog eens grondig onder de loep nemen. Gedacht werd dat de voormalige coach van onder meer PSV en Real Madrid rigoureus zou ingrijpen, maar vooralsnog zijn er geen schokkende beslissingen of opvallende afwezigen. Dan het zogeheten plan van aanpak. Hiddink was niet bekend met die terminologie, maar liet wel weten dat er iets moet gebeuren. 'Iedereen is er bij ons van overtuigd dat het anders en beter moet', aldus Hiddink. Wat dat iets precies is moet nog blijken, al is dat niet direct te herleiden naar de samenstelling van zijn team. Wellicht dat de contouren van het nieuwe Oranje tegen Mexico voor het eerst wel aan de oppervlakte verschijnen.

Mexico

Vorm V-G-W-W-W

In tegenstelling tot het Nederlands elftal pakte Mexico wel de draad op na het WK. Het oefenduel met Chili werd met 0-0 gelijk gespeeld, terwijl Bolivia, Honduras en Panama werden verslagen. Tegen Nederland hoopt het Zuid-Amerikaanse land de vierde opeenvolgende oefenzege te boeken, al was het alleen maar vanwege de wedstrijd van afgelopen zomer. Voetbalminnend Mexico kan nog steeds het bloed van Arjen Robben wel drinken. De reserve-aanvoerder van Oranje lokte in de slotfase een strafschop uit, een schwalbe volgens de Mexicanen. Invaller Klaas-Jan Huntelaar maakte dankbaar gebruik van dit buitenkansje en schoot daarmee de WK-droom van bondscoach Miguel Herrera en consorten aan flarden. Dat dit nog steeds gevoelig ligt werd maandag duidelijk toen Robben arriveerde in Noordwijk.

De uitblinker van Oranje kreeg een spervuur aan vragen voor zijn kiezen. Allemaal naar aanleiding van de schwalbe. 'Als ik het goed begrijp, is het hele land over mij heen gevallen', was de reactie van Robben tegenover de Mexicaanse media. Verder heerst er een serene rust rondom het nationale elftal sinds de aanstelling van bondscoach Herrera. De Mexicaan staat te boek als een vat buskruit, maar zorgt ondanks zijn heetgebakerde karakter wel voor kalmte bij El Tri. Dat was vóór de eindronde in Brazilië wel anders. In de kwalificatiereeks in aanloop naar het WK 2014 stonden er maar liefst drie bondscoaches voor de groep. Een stormachtige periode die met hangen en wurgen werd afgesloten met een WK-ticket ten koste van Nieuw-Zeeland.

Uitgelicht
Tijdens de persconferentie van dinsdagmiddag maakte Hiddink duidelijk toe te willen werken naar een vast systeem met vier verdedigers, waarbij er ruimte is voor kleine aanpassingen. De meest in het oog springende mutatie zou voorin moeten plaatsvinden. Hiddink liet doorschemeren te experimenteren met Robin van Persie én Klaas-Jan Huntelaar in de spits. Mexico zou als testcase gelden, maar de kwetsuur van Van Persie is voorlopig spelbreker. Met het opstellen van Huntelaar en Van Persie zou Hiddink direct een taboe van zijn voorgangers Louis van Gaal en Bert van Marwijk doorbreken. Waar Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart volgens sommige kenners niet in één elftal pasten, gold datzelfde lange tijd ook voor Huntelaar en Van Persie.

Onderlinge historie

Nederland en Mexico speelden zeven keer eerder tegen elkaar. Vier keer stapte Oranje als winnaar van het veld, waarvan de laatste keer tijdens het afgelopen WK. Oranje en Mexico speelden nog een keer tegen elkaar tijdens het mondiale eindtoernooi. In 1998 eindigde het duel in 2-2. El Tri wist alleen de eerste twee duels met het Nederlands elftal te winnen: in 1960 en 1961. 

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
26-06-1960 Mexico-Nederland 3-1 Vriendschappelijk
19-04-1961 Nederland-Mexico 1-2 Vriendschappelijk
24-02-1998 Mexico-Nederland 2-3 Vriendschappelijk
25-06-1998 Nederland-Mexico 2-2 WK-eindronde
01-06-2006 Nederland-Mexico 2-1 Vriendschappelijk
26-05-2010 Nederland-Mexico 2-1 Vriendschappelijk
05-07-2014 Nederland-Mexico 2-1 WK-eindronde

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.