Oranje Leeuwinnen starten WK met zege op Nieuw-Zeeland

De Oranje Leeuwinnen hebben tijdens het WK in Canada de eerste groepswedstrijd gewonnen. Dankzij een prachtgoal van Lieke Martens (foto) werd tijdens het eerste duel ooit op een mondiale eindronde Nieuw-Zeeland met 1-0 verslagen.

In het Commonwealth Stadium in Edmonton trapte Nederland om 03.00 uur Nederlandse tijd af. Sterspeelster Vivianne Miedema was daarbij van de partij, zij bleek zoals vooraf verwacht voldoende hersteld van de pijntjes waar ze de voorbije week mee te maken had.

In de eerste helft speelde het spel zich voornamelijk op de helft van Nederland af. Grote kansen hoefde de ploeg van Roger Reijners evenwel niet weg te geven en als Nieuw-Zeeland in de buurt van een treffer kwam, trad keeper Loes Geurts goed op.

Aan de andere kant sloeg Nederland in de 33ste minuut wél toe. Nadat een goal van Daniëlle van de Donk in de twaalfde minuut terecht werd afgekeurd vanwege buitenspel en Stefanie van der Gragt vijftien minuten later met een kopbal ook aan een treffer rook, was die eer weggelegd voor Martens. De linksbuiten was het eindstation van een vlotte aanval, kwam naar binnen en krulde de bal zeer fraai in de verre hoek. Daarmee tekende ze voor de eerste WK-goal ooit van Nederland.

Na rust drong Nieuw-Zeeland meer en meer aan op jacht naar de gelijkmaker, maar gaven de Oranje Leeuwinnen ondanks de druk en een stortvloed aan corners opnieuw geen grote kansen weg. Omdat de voorhoede, met de vrijwel onzichtbare Miedema, ook geen potten meer kon breken bleef het bij 0-1. Daarmee boekte de formatie van Reijners direct een cruciale zege.

Cadeautje
Het openingsduel van het WK in Canada werd door het gastland immers ook in een zege omgezet, al ging dat met de nodige moeite. Canada en China leken op een gelijkspel af te stevenen. Pas in de 92ste minuut verzilverde Christine Sinclair een cadeautje. Zij mocht aanleggen voor een penalty omdat Rong Zhao Adriana Leon naar de grond zou hebben gebracht. De Oekraïense Natalia Rachynska bestrafte het vermeende duwtje zeer zwaar, waardoor dat beslissende besluit goed uitpakte voor het gastland: 1-0. Canada en Nederland gaan zodoende samen aan kop na de eerste duels in Groep A.

Vrijdag is China de volgende tegenstander van de Oranje Leeuwinnen. De aftrap is dan om 00.00 uur. Drie uur later is het de beurt aan Canada en Nieuw-Zeeland. Uiteindelijk zullen de nummers een en twee zich direct plaatsen voor de achtste finales. De beste vier nummers drie van de poules A tot en met F zullen zich eveneens scharen bij de zestien ploegen die in de eerste knock-outfase zullen uitkomen.

Het stadion in Edmonton was voor het openingsduel volledig uitverkocht. Naar schatting zag ongeveer de helft van die ruim 53.000 toeschouwers ook het duel van Nederland.