Oranje herstelt zich na schok alleen cijfermatig

Reacties

De moeizame overwinning op Kazachstan leverde vrijdagavond voor Oranje meer vragen dan antwoorden op, vooral wat de spitspositie betreft. Nederland nam uiteindelijk pas tegen tien man afstand van de voetbaldwerg: 3-1.

Oranje herstelt zich na schok alleen cijfermatig

Nederland moest tegen Kazachstan op zoek naar eerherstel voor de valse start van de EK-kwalificatie, maar kreeg die vrijdagavond alleen op papier. De drie punten waren – na de 2-1 nederlaag van vorige maand bij Tsjechië – keihard nodig, maar de manier waarop ze binnengesleept werden zal niemand in het Oranje-kamp tot tevredenheid stemmen.

Omdat Bruno Martins Indi zich na zeventien minuten bij een corner liet foppen door Renat Abdulin (0-1, foto onder), zochten de mannen van Guus Hiddink halverwege met de staart tussen de benen en onder luid gefluit de catacomben op. Ondanks een even groot als logisch overwicht, waren de belangrijkste wapenfeiten van Oranje tegen de gedeeld nummer 127 van de wereld enkel een paar gemiste mogelijkheden voor Robin van Persie.

Bruno Martins Indi komt te laat, Renat Abduli (helemaal links) kopt vallend knap raak: 0-1.
Bruno Martins Indi komt te laat, Renat Abduli (helemaal links) kopt vallend knap raak: 0-1.

De aanvoerder toonde wederom aan dat het huwelijk tussen hem en het Nederlands elftal een allesbehalve gelukkig verbond is. Enerzijds is Van Persie topscorer aller tijden, anderzijds bewees het massale applaus bij het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar (hij kwam voor Nigel de Jong) vlak na rust dat de status van Van Persie als onbetwiste eerste spits (in ieder geval bij het publiek) verre van onaantastbaar is.

Het chagrijn bij Van Persie bleek amper een minuut na die wissel vervolgens overduidelijk. De man van Manchester United miste een enorme kans op de gelijkmaker, maar zag daarbij Huntelaar over het hoofd. De invaller maakte daarop terecht duidelijk dat de bal naar hem had gemoeten, maar Van Persie toonde met een geïrriteerd gebaar aan dat Huntelaar zijn mond moest houden.

Een paar minuten later haalde Huntelaar zijn gelijk. Hij kopte een voorzet van de in Oranje terugkerende Ibrahim Afellay (foto boven) – weliswaar in buitenspelpositie – tegen de touwen: 1-1. Het betekende voor hem toch ook alweer zijn 36ste doelpunt in dienst van de nationale ploeg, waarmee hij zijn uitstekende vorm in het Nederlands elftal voortzette. Gemiddeld had Huntelaar tot vrijdag iets meer dan honderd minuten nodig om tot scoren te komen, tegenover bijna 144 minuten voor Van Persie. Dat gemiddelde loopt dus nog meer op in het voordeel van de aanvalsleider van Schalke 04.

Wesley Sneijder is dolblij met 1-1 van invaller Klaas-Jan Huntelaar.
Wesley Sneijder is dolblij met 1-1 van invaller Klaas-Jan Huntelaar.

De weg naar de overwinning leek na een rode kaart voor Baurzhan Dzolchiev (harde charge op Afellay) vervolgens open te liggen, maar kansen van Arjen Robben, Van Persie, Huntelaar en Afellay gingen er maar niet in. Een absolute belegering van het Kazachstaanse doel bracht uiteindelijk de verlossing, en het betekende een mooi moment voor Afellay. Een schot van de man die na bijna twee jaar zijn rentree in Oranje maakte werd van richting veranderd en verdween achter doelman Alexandr Mokin: 2-1.

Hoewel ook Van Persie in de slotfase vanaf de stip zijn doelpunt kreeg (zijn 48ste in dienst van het Nederlands elftal) zal de immer voortdurende discussie over de spitspositie na het moeizame optreden van Oranje in het algemeen, en Van Persie in het bijzonder, zeker niet verstommen. Het is echter maar de vraag of Hiddink maandag op IJsland ineens zal kiezen voor Huntelaar in de basis. In Reykjavik zal het voor Nederland hoe dan ook beter moeten dan tegen Kazachstan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.