Oranje verloor competitief nog nooit in De Arena

Reacties

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond in Amsterdam zijn tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016 in Frankrijk. Acht opvallende feiten op een rij in de aanloop naar het thuisduel met Kazachstan (aftrap 20.45 uur).

Oranje verloor competitief nog nooit in De Arena

● Oranje verloor zijn laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden: uit tegen Zweden in 2011 (3-2) en vorige maand op bezoek in Tsjechië (2-1). Nederland ging nog nooit drie keer op rij onderuit in plaatsingsduels voor het EK. Opvallend genoeg verloor het Nederlands elftal inmiddels wel vijf interlands achtereen onder de UEFA-vlag: de drie groepsduels op de EK-eindronde van 2012 en dus de kwalificatiewedstrijden in Zweden en Tsjechië.

● Het Nederlands elftal is in eigen huis ongeslagen in de laatste 48 EK-kwalificatieduels (W40, G8 - inclusief play-offs). Oranje verloor slechts één keer op eigen bodem een EK-kwalificatiewedstrijd (30 oktober 1963 tegen Luxemburg, 1-2). Opvallend: Oranje verloor nog nooit een competitief duel in de Amsterdam Arena (W16, G4), de dramatisch verlopen strafschoppenserie in de halve finale van Euro 2000 tegen Italië niet meegerekend.

● De terugkeer van Arjen Robben in het Nederlands elftal is belangrijk (de steraanvaller ontbrak tegen Italië en Tsjechië) want Oranje won in 2014 nog geen duel zonder Robben (V3, G1).

● Oranje-topscorer allertijden Robin van Persie (47 goals) scoorde elf keer in zijn laatste negen thuisduels voor Nederland. In de Amsterdam Arena is de spits goed op dreef met vijf goals in zijn laatste zeven optredens. Scoort Van Persie vrijdagavond dan verbreekt de aanvaller het record van Bep Bakhuys met achttien internationale doelpunten in de hoofdstad.

Arjen Robben wordt onderuitgetrokken door Thiago Silva in zijn laatste interland, de troostfinale van het WK tegen Brazilië (0-3 winst). Oranje won in 2014 nog geen duel zónder de steraanvaller.
Arjen Robben wordt onderuitgetrokken door Thiago Silva in zijn laatste interland, de troostfinale van het WK tegen Brazilië (0-3 winst). Oranje won in 2014 nog geen duel zónder de steraanvaller.

● Oranje komt thuis sterk voor de dag met zeventien competitieve overwinningen (EK- en WK-kwalificatie) op rij. De laatste keer dat het keurkorps niet won, was in 2007 in Rotterdam tegen Roemenië 0-0.

● Wesley Sneijder kan zijn 22ste EK-kwalificatieduel spelen en zou daarmee op gelijke hoogte komen met Frank de Boer. Alleen Rafael van der Vaart kwam vaker in actie in EK-kwalificatiewedstrijden (23 keer). Als de middenvelder (8.149 minuten) tegen Kazachstan minimaal 67 minuten in actie komt, neemt hij de derde plaats op de ranglijst met meeste speelminuten in Oranje over van Giovanni van Bronckhorst (8.215).

● Kazachstan won slechts één van zijn twaalf EK-kwalificatieduels buitenshuis. Onder leiding van de Nederlandse bondscoach Arno Pijpers wonnen de Kazakken in 2007 in Armenië met 0-1.

● De oudste bondscoach uit de geschiedenis van Oranje, Guus Hiddink (67), verloor net als tijdens zijn eerste periode als bondscoach zijn eerste twee interlands. In 1995 begon hij zelfs met vier nederlagen in de eerste vijf duels.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.