Ook Feyenoord buigt na sterke start voor veerkrachtig Ajax

Reacties

Na PSV heeft ook Feyenoord ondanks een sterke start in De Arena verloren van Ajax: 3-1. In het eerste half uur leken de Rotterdammers hun aartsrivaal te overrompelen, maar de Amsterdammers plaatsten zich alsnog voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.

Ook Feyenoord buigt na sterke start voor veerkrachtig Ajax

Ajax sloot zijn laatste zeven Eredivisiewedstrijden allemaal af met een zege. Hoewel ook PSV zondag met 1-0 verloor in De Arena, toonden de Eindhovenaren in de eerste helft wel aan dat de Amsterdammers in eigen huis wel degelijk met de rug tegen de muur kunnen worden gezet. Feyenoord nam woensdagavond een voorbeeld aan die speelwijze.

Vreugde bij Feyenoord na de door Tonny Vilhena ingeleide openingstreffer van Jean-Paul Boëtius.
Vreugde bij Feyenoord na de door Tonny Vilhena ingeleide openingstreffer van Jean-Paul Boëtius.

De ploeg van trainer Ronald Koeman begon fel aan de bekerconfrontatie met de aartsrivaal en dat leverde na zes minuten meteen een doelpunt op, toen Lex Immers met een dieptepass Tonny Vilhena alleen op Ajax-doelman Kenneth Vermeer afstuurde. Vilhena leek de score te openen met een lob, maar voor de zekerheid gaf Jean-Paul Boëtius nog het laatste zetje.

Feyenoord bleef in het eerste half uur de betere ploeg, maar verzuimde de marge te vergroten. Zo zag Graziano Pellè twee pogingen stranden. Eerst zag hij hoe Nicolai Boilesen zijn schot van de lijn haalde, vervolgens kon hij met zijn linkervoet niet hard genoeg uithalen om Vermeer in verlegenheid te brengen.

Ajax had tot dan toe nauwelijks iets in te brengen, maar kwam na 34 minuten toch op gelijke hoogte. Scheidsrechter Kevin Blom gaf voordeel na een overtreding van Joris Mathijsen (die alsnog geel kreeg) op Lerin Duarte, waardoor Daley Blind de gelegenheid kreeg om Viktor Fischer te lanceren. Oog in oog met eerst Erwin Mulder en daarna Daryl Janmaat leek Fischer zijn kans aanvankelijk om zeep te helpen, maar in derde instantie scoorde de Deense aanvaller alsnog. Het was alweer zijn vierde treffer van het KNVB-bekertoernooi.

Viktor Fischer staat op het punt zich langs Daryl Janmaat te wurmen en gelijk te maken.
Viktor Fischer staat op het punt zich langs Daryl Janmaat te wurmen en gelijk te maken.

Feyenoord gaf zich nog niet gewonnen, maar moest wel toestaan dat Ajax meer en meer de controle kreeg over de wedstrijd. Hoewel de ploeg van trainer Frank de Boer niet kon voorkomen dat de Rotterdammers er nog een paar keer gevaarlijk uitkwamen en met name via Schaken nog een keer dicht bij een treffer kwamen, trok Ajax uiteindelijk aan het langste eind.

Want net als PSV was ook Feyenoord niet bij machte het combinatievoetbal van de landskampioen gedurende negentig minuten te ontregelen, zo bleek ook bij de tegentreffer. De ten koste van Kolbeinn Sigthórsson in de spits gestarte Bojan Krkic speelde Blind aan, die voorgaf. Lasse Schøne zag zijn kopbal nog gekeerd worden door doelman Mulder, maar in de rebound kon Bojan vervolgens scoren.

Feyenoord probeerde in het laatste kwartier nog een verlenging af te dwingen, maar kon niet meer gevaarlijk worden. Ook de na het uitduel met FC Utrecht bewierookte Pellè kon niets meer forceren. In de extra tijd deelde invaller Thulani Serero de genadeklap uit toen hij alleen af mocht gaan op Mulder. Daardoor verloor de Stadionclub voor de tiende keer in de laatste elf Klassiekers met De Arena als decor en plaatste Ajax zich voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.