Onstuitbare Ronaldo nadert Messi in jacht op MVP-titel Raúl

Nu de groepsfase van de Champions League ten einde is, maakt VI.nl de balans op de lijst van meest waardevolle speler (MVP) aller tijden op. De conclusie: Cristiano Ronaldo nadert Lionel Messi met rasse schreden.

Onstuitbare Ronaldo nadert Messi in jacht op MVP-titel Raúl

Dat Cristiano Ronaldo zijn concurrent in de strijd om de titel van meest waardevolle speler aller tijden in de Champions League tot op drie punten is genaderd, mag gezien de recordhoogte van de productie van de 28-jarige Portugees in de poulefase niet verwonderlijk heten. Met negen goals was de sterspeler van Real Madrid niet te stuiten en schoot hij het record Hernán Crespo, Filippo Inzaghi en Ruud van Nistelrooy (elk acht goals in de groepsfase) uit de boeken.

Omdat Ronaldo ook nog twee assists gaf in de eerste zes duels van het seizoen 2013/14 liep hij liefst vijf punten in op Messi, die mede door blessureleed tot slechts zes goals in de poulefase kwam namens Barcelona. Daarmee is de 26-jarige Argentijn van alle actieve spelers de man die topscorer en MVP aller tijden Raúl het dichtst op de huid zit. Raúl was goed voor 71 goals en 25 assists, Messi scoorde 65 keer en gaf zestien assists, met kort achter hem Ronaldo (59 om 19).

De jacht op Raúl spitst zich vooralsnog toe op de blikvangers van de aartsrivalen Barça en Real. Ryan Giggs doet het op veertigjarige leeftijd wat betreft zijn productie rustig aan. Dit seizoen was de Welshe middenvelder goed voor één assist namens United. Daarmee blijft hij met veertig (!) assists vooralsnog wel de beste aangever aller tijden. Doordat Giggs tevens 27 keer scoorde in de CL-historie heeft hij de zesde plaats nog altijd stevig in handen.

Mede dankzij de veertigste CL-assist in de loopbaan van Ryan Giggs versloegen hij en Alexander Büttner Bayer Leverkusen met liefst 5-0.
Mede dankzij de veertigste CL-assist in de loopbaan van Ryan Giggs versloegen hij en Alexander Büttner Bayer Leverkusen met liefst 5-0.

Op de lange termijn lijkt de veteraan van Man Utd echter overgeleverd aan de scoringsdrift van Zlatan Ibrahimovic (39 goals, 21 assists). De Zweedse spits evenaarde dit seizoen Crespo, Inzaghi en Van Nistelrooy door net als het trio acht keer te scoren in de groepsfase en steeg daardoor van de tiende naar de gedeelde zevende plaats met Andriy Shevchenko (48/12). Achter Ibrahimovic maakt ook Didier Drogba (42/10) aanstalten de toptien binnen te wandelen.

In hun schaduw boekte met name Arjen Robben ook veel progressie op de MPV-ranglijst aller tijden. De momenteel geblesseerde vleugelspits liet dit seizoen drie goals en drie assists noteren namens Bayern München. Daarmee steeg de 29-jarige Oranje-international liefst tien plaatsen. Met 21 goals en twaalf assists staat hij nu dertigste, twaalf plaatsen boven Robin van Persie (22 om 5) en negentien plaatsen boven Wesley Sneijder (11 om 15).

Omdat de drie Nederlanders zich met Bayern, Manchester United en Galatasaray allen voor de achtste finales plaatsen, kunnen zij hun productie dit seizoen nog verder opvoeren. Behalve Robben, Van Persie en Sneijder overwinterden ook Nathan Aké (Chelsea), Alexander Büttner (Manchester United), Urby Emanuelson, Nigel de Jong (beiden AC Milan), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) in het miljoenenbal.

Dat geldt ook voor Ibrahim Afellay (Barcelona) en Marco van Ginkel (Chelsea), al is het door hun blessures zeer de vraag of ze dit seizoen nog in actie kunnen komen.

* = dit seizoen actief in de Champions League. Tussen haakjes staat welke positie een speler aan het begin van dit seizoen nog innam en het aantal goals/assist van dit seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen