Onmachtig FC Twente krijgt punt cadeau van Excelsior

Reacties

FC Twente heeft zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Excelsior de zesde nederlaag op rij voorkomen. De aanvallend onmachtige ploeg van trainer René Hake kreeg een punt cadeau, omdat Hakim Ziyech (foto) eindelijk weer eens scoorde: 1-1.

Onmachtig FC Twente krijgt punt cadeau van Excelsior

Twente kon wel een opsteker gebruiken. Dat het tegen PSV (1-3), FC Utrecht (4-2), SC Heerenveen (1-4) en Feyenoord (5-0) misging, was nog tot daaraantoe. Dat vorige week met Willem II ook een directe concurrent in de strijd om lijfsbehoud te sterk was (1-3), was meer reden tot zorgen. De Tukkers leken vastberaden daar wat aan te doen, maar dat leverde in de openingsfase niet meer op dan twee gevaarlijke momenten van Peet Bijen bij corners.

Nadat de jarige Tom Muyters de thuisploeg met een reflex op de been had gehouden bij de gevaarlijkste poging van de twintigjarige verdediger, was het Excelsior dat de toon zette. Ook voor de ploeg van trainer Fons Groenendijk was het immers zaak weer eens te winnen op eigen veld na de thuisnederlagen tegen Feyenoord (2-4) en Vitesse (0-3). Dat leek ook te gaan gebeuren onder aanvoering van Bradley Kuwas.

Kuwas startte net als in de voorgaande drie duels als nummer 10 en kreeg in die rol alle ruimte van de weinig stabiele Twente-defensie. Nadat Jeff Stans en Khalid Karami nog hadden verzuimd twee goede kansen te benutten en een afstandsschot van Kuwas een meter naast het doel van Nick Marsman was gevlogen, schoot Tom van Weert wel raak. Kuwas stond met een steekbal op aangever Bas Kuipers aan de basis.

Tom van Weert leek Excelsior naar de overwinning te schieten tegen FC Twente, maar zijn vierde competitiegoal was niet genoeg.
Tom van Weert leek Excelsior naar de overwinning te schieten tegen FC Twente, maar zijn vierde competitiegoal was niet genoeg.

In tegenstelling tot de vorige tegenstanders van Twente vergat Excelsior daarna door te drukken. Die mogelijkheden waren er wel, maar Stans en Van Weert kwamen net te kort om de marge te verdubbelen. De in ere herstelde Marsman - die de naar de bank verwezen Joël Drommel verving -  bood met een slechte uitworp een uitgelezen kans om dat alsnog te doen, maar Daryl van Mieghem schoot haastig in het zijnet.

Dat de 26-jarige spits zichzelf op zijn verjaardag niet beloonde, was zuur omdat Stans even later aan de andere kant in de fout ging. Ziyech ging aan de haal met de te korte terugspeelbal van de Excelsior-middenvelder, omspeelde de uitkomende Muyters en plaatste de bal in het lege doel. Dat doelpunt kwam werkelijk uit het niets, want alleen Renato Tapia had tot dan toe gevaar gesticht met een afstandsschot tegen de lat.

Stootkracht
Dat uitgerekend Ziyech voor het eerste punt sinds de 1-0 overwinning op NEC (18 oktober) zorgde, is typerend voor het gebrek aan stootkracht bij Twente. Zeven van de voorgaande veertien goals kwamen ook al op naam van de 22-jarige captain, die de laatste weken echter met zijn ziel onder zijn arm speelde toen de crisis bij Twente mede door de uitgelekte contracten met Doyen steeds grotere vormen aannam.

Wellicht zorgt het gelijkspel tegen Excelsior voor enige verlichting bij de Tukkers. Dat zal voor een groot deel ook afhangen van de resultaten die SC Cambuur en De Graafschap later dit weekend boeken. De Friezen zijn zeventiende met drie punten minder en spelen nog tegen Willem II, terwijl De Superboeren laatste staan met vijf punten minder en het deze zaterdagavond thuis opnemen tegen FC Utrecht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.