Onbevangen Janssen wijst Oranje de weg op Wembley

Reacties

Het Nederlands elftal heeft op Wembley een knappe overwinning geboekt op Engeland. Vincent Janssen ontpopte zich tot hoop in bange dagen: 1-2.

Onbevangen Janssen wijst Oranje de weg op Wembley

Bondscoach Danny Blind had voor het treffen met Engeland het systeem weer omgegooid. Na de 5-3-2 waarmee Oranje tegen Frankrijk begon, startte de ploeg op Wembley in een 4-3-3-formatie. De vraag of Blind een plan heeft met het Nederlands elftal werd daarmee opnieuw prangender.

Ook al omdat in de eerste helft opnieuw duidelijk werd dat Oranje zich in een klein jaar onder Blind niet of nauwelijks heeft ontwikkeld. Het ontbreekt de ploeg in balbezit aan automatismen en zónder bal aan organisatie. Dat laatste werd in de 41ste minuut maar weer eens zichtbaar, toen Engeland de verdediging van Oranje eenvoudig openreet en Kyle Walker vrijspeelde op rechts. De aan de aandacht van Memphis Depay ontsnapte back plaatste de bal kalm voor het doel, waar Jamie Vardy beheerst afrondde: 1-0.

Oranje had daar aanvallend vrijwel niets tegenover gezet, op afstandschoten van Georginio Wijnaldum en Ibrahim Afellay na. Tot overmaat van ramp was rechtsbuiten Quincy Promes uitgevallen met een knieblessure en vervangen door Luciano Narsingh.

In de veertiende minuut werd met een indrukwekkend applaus een prachtig eerbetoon gebracht aan de donderdag op 68-jarige leeftijd overleden Johan Cruijff.
In de veertiende minuut werd met een indrukwekkend applaus een prachtig eerbetoon gebracht aan de donderdag op 68-jarige leeftijd overleden Johan Cruijff.

Die laatste stond in de vijftigste minuut echter aan de basis van de onverwachte gelijkmaker van Oranje. De Engelse linksback Danny Rose blokte een voorzet van Narsingh met zijn rechterhand, waarna de bal op de penaltystip ging. Vincent Janssen, die enkele seconden eerder na Engels geklungel een enorme kans had gemist, ontfermde zich over het buitenkansje en knalde de bal zelfverzekerd in de kruising achter keeper Fraser Forster: 1-1.

In de 77ste minuut onderscheidde de spits van AZ zich opnieuw. Hij zette Phil Jagielka onbestraft aan de kant en speelde af op Narsingh, die bij de tweede paal afrondde. Het was de eerste uitgespeelde kans die Oranje creëerde in Londen. De 1-2 kwam dan ook uit de lucht vallen, want in de fase daarvoor had Engeland de ploeg van Blind flink onder druk gezet en gevaar gesticht via schoten van Vardy en Theo Walcott.

De goal symboliseerde voor Janssen de stormachtige ontwikkeling die hij het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Precies twaalf maanden geleden speelde de frontman immers nog met Almere City FC tegen Achilles '29. Het toont maar weer eens aan hoe snel het kan gaan in de voetballerij. Die wetenschap biedt Oranje en de nog altijd zoekende bondscoach Blind een broodnodige houvast in bange dagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.