Nigeria zet reuzenstap en schakelt debutant Bosnië uit

Reacties

Nigeria heeft voor het eerst sinds 1998 weer eens een WK-wedstrijd gewonnen: 1-0 tegen Bosnië-Herzegovina. Door die zege zijn de Afrikanen dicht bij een plaats in de achtste finale, debutant Bosnië is uitgeschakeld.

Nigeria zet reuzenstap en schakelt debutant Bosnië uit

De eerste helft was er een vol dubieuze momenten. Na wat mogelijkheden over en weer (vooral Nigeria was via Jon Obi Mikel en Peter Odemwingie dreigend) leek Bosnië-Herzegovina op voorsprong te komen. Op aangeven van Miralem Pjanic schoot Edin Dzeko de 0-1 binnen, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Uit de herhaling bleek dat die beslissing onjuist was.

Daarna was Bosnië twee keer alsnog erg dicht bij de openingsgoal. Voormalig AZ-speler Haris Medunjanin stond tweemaal aan de basis van een gevaarlijke aanval, maar Dzeko en Pjanic misten. Vervolgens nam Nigeria de leiding. En ook aan dat moment zat een luchtje. Emmanuel Emenike brak over rechts door en leek in zijn passeerbeweging Bosnië-captain Emir Spahic te vloeren. Hij mocht echter doorgaan en bood Odemwingie (links op de foto) de gelegenheid de 1-0 binnen te schuiven.

Vincent Enyeama zag Edin Dzeko scoren, maar die treffer werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel.
Vincent Enyeama zag Edin Dzeko scoren, maar die treffer werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Die acties waren tekenend voor de hele wedstrijd. Aan de ene kant was Fenerbahçe-aanvaller Emenike continu een plaag voor de Bosnische verdediging, aan de andere kant onderscheidde Manchester City-spits Dzeko zich vooral door het missen van kansen, al had hij bij de afgekeurde goal uiteraard pech. Ook na de pauze leidde Emenike een paar gevaarlijke Nigeriaanse counters in, terwijl Dzeko maar niet tot scoren kwam. In de blessuretijd was hij nog twee keer dicht bij de gelijkmaker. Eerst kopte hij de bal in de handen van doelman Vincent Enyeama, die in de slotseconden met zijn benen en de hulp van de paal redde op een schot van de aanvaller.

Daardoor weet WK-debutant Bosnië na twee duels al dat het is uitgeschakeld. De ploeg uit de Balkan staat onderaan in Groep F met nul punten, net onder Iran (één punt). Argentinië is met zes uit twee al gekwalificeerd voor de achtste finale en gaat in het laatste groepsduel met Nigeria strijden om de eerste plaats. Door hun eerste WK-zege sinds 19 juni 1998 (1-0 tegen Bulgarije) staan de Nigerianen op vier uit twee. Een plaats bij de beste zestien ligt dan ook binnen handbereik voor The Super Eagles.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.