Nieuwe Kamervragen over WK-bid

Reacties

Een veelbesproken interview van Sepp Blatter heeft geleid tot een nieuwe serie Kamervragen over het mislukte Nederlands-Belgische WK-bid.

Nieuwe Kamervragen over WK-bid

Blatter zei vorige week tegenover het Russische persbureau Tass dat het WK 2018 tijdens een bestuursoverleg voorafgaand aan de verkiezingen al was geregeld. 'Voor het WK 2018 kwam onze groep overeen dat deze naar Rusland zou gaan omdat het nog nooit in Oost-Europa was geweest.'

Nederland betaalde 10,4 miljoen euro aan de campagne. De overheid gaf een subsidie van 2,8 miljoen. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wil van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten of ook zij inmiddels tot de conclusie is gekomen dat de WK-verkiezing doorgestoken kaart was. 'Zou de Nederlandse staat een schadevergoeding aan de FIFA moeten vragen?'

Achteraf blijkt de WK-campagne van de Lage Landen een kansloze tocht langs corrupte kiesmannen. De Nederlands-Belgische delegatie reisde de wereld over om 24 officials te overtuigen. Anno 2015 blijkt dat vijftien van hen inmiddels besmet zijn. Zij zijn verdacht, gearresteerd, geschorst of worden onderzocht.

Eerder deden VI, NRC en RTL pogingen om alle bid-stukken openbaar te krijgen. Dat werd geweigerd door het ministerie van VWS. Onder meer omdat de KNVB niet wilde meewerken aan de verzoeken, omdat er dan concurrentiegevoelige informatie naar buiten zou komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.