'Nieuwe Ibrahimovic' verbreekt stokoud Zweeds record

Reacties

Alexander Isak heeft donderdagavond geschiedenis geschreven door in een oefenduel met Slowakije te scoren voor de Zweden (6-0). De zeventienjarige spits van AIK verbrak met zijn eerste interlandgoal een stokoud record.

'Nieuwe Ibrahimovic' verbreekt stokoud Zweeds record

Isak werd zondag al de op een na jongste debutant in de geschiedenis van de Zweedse nationale ploeg met zijn optreden tegen Ivoorkust. Enkele dagen later kwam daar een indrukwekkende mijlpaal bij. Door in de negentiende minuut te scoren werd de 1 meter 90 lange aanvaller met 17 jaar en 113 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit voor Zweden. Het oude record stond op naam van Erik Dahlström, die in 1912 bij zijn doelpunt tegen Finland 18 jaar en 1 dag oud was.

Ter vergelijking: Zlatan Ibrahimovic was in januari 2001 negentien jaar oud toen hij debuteerde tegen de Faeröer. In oktober van dat jaar maakte de topscorer aller tijden van Zweden (62 goals) zijn eerste doelpunt tegen Azerbeidzjan (3-0) toen hij net een paar dagen twintig was. Het maakt de cijfers van Isak nog indrukwekkender. 'Ja, Isak schrijft historie. Maar ik moet zeggen dat ik niet verrast ben. Ik wist dat hij het goed zou doen', zei bondscoach Janne Andersson na afloop tegen Zweedse media.

Andersson is onder de indruk van de neo-international. 'Hij komt koelbloedig en erg stabiel over. Je zou bijna vergeten dat hij zo jong is.' Wat de kwaliteiten van Isak zijn? 'Zijn looplijnen', aldus de bondscoach van Zweden, op 10 oktober de tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatiereeks. 'Hij heeft altijd overzicht, weet waar de spelers om hem heen staan. Hij vindt altijd een oplossing. En hij gebruikt zijn lichaam op een goede manier, hoewel hij nog niet zo sterk is.'

Andersson verblijft met een groep jonge internationals, die voornamelijk in eigen land uitkomen, in de Verenigde Arabische Emiraten voor een trainingskamp. Isak verdiende zijn oproep met zijn sterke spel voor AIK, waarvoor hij dit jaar dertien keer scoorde in 29 officiële duels. De spits met Eritrese roots werd daardoor al in verband gebracht met Europese topclubs als Real Madrid en wordt in Zweden de opvolger genoemd van de 35-jarige Ibrahimovic, die na het EK stopte als international.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.