Nederlands elftal slaat bres in Engels bolwerk op Wembley

Reacties

Hoewel het Nederlands elftal ook in de zevende interland van bondscoach Danny Blind een doelpunt incasseerde, kwam dinsdagavond een einde aan een indrukwekkende zegereeks van Engeland op Wembley. Oranje presteert dan ook uitstekend in confrontaties met de Engelsen.

Nederlands elftal slaat bres in Engels bolwerk op Wembley

Dat Nederland met 2-1 won in Londen, betekende dat de ploeg van bondscoach Roy Hodgson na negen thuiszeges op rij (met maar één tegengoal!) eindelijk weer eens verloor. Sinds het desastreus verlopen WK was tot gisteravond alleen Spanje te sterk voor Engeland (2-0 in Alicante), dat zich zonder puntenverlies kwalificeerde voor het EK van komende zomer.

Oranje plaatste zich niet voor het EK, maar handhaafde wel de in de laatste decennia opgebouwde reputatie als lastig te kloppen opponent voor Engeland. De afgelopen dertig jaar eindigde slechts één wedstrijd in een nederlaag: die op het EK 1996 (1-4). De zege van dinsdagavond was de vijfde in de laatste dertien interlands. Opmerkelijk genoeg boekte Oranje vier van die zeges op Engelse bodem en drie op Wembley.

Het doelpunt van Jamie Vardy, hier in actie bij een ander moment in de wedstrijd, betekende de veertiende tegentreffer van Oranje onder het bewind van bondscoach Danny Blind.
Het doelpunt van Jamie Vardy, hier in actie bij een ander moment in de wedstrijd, betekende de veertiende tegentreffer van Oranje onder het bewind van bondscoach Danny Blind.

Aanvankelijk leek Jamie Vardy met zijn treffer vlak voor rust de avond een andere wending te gaan geven, maar dankzij treffers van Vincent Janssen en Luciano Narsingh boekte Blind de derde zege van zijn termijn als bondscoach. Ook de twee vorige overwinningen onder leiding van de opvolger van Guus Hiddink boekte het Nederlands elftal in uitduels (1-2 bij Kazachstan, 2-3 bij Wales).

Het neemt niet weg dat de defensieve cijfers van Oranje onder Blind nog steeds niet best zijn. De openingsgoal van Vardy betekende alweer de veertiende tegengoal in zeven interlands (inderdaad: een gemiddelde van twee tegentreffers per wedstrijd). Vijf daarvan kwamen op conto van PSV-doelman Jeroen Zoet, die op Wembley zijn derde interland speelde. Jasper Cillessen kreeg er negen om zijn oren.

Omdat Oranje onder leiding van Blind voor het eerst met succes terugkwam van een achterstand, ontsnapt de voormalige Ajacied wel aan de reputatie van slechtste bondscoach na zeven duels. Dan had de 54-jarige Zeeuw dinsdagavond moeten verliezen op Wembley. Omdat dat niet gebeurde gloort er wellicht toch enige hoop richting de kwalificatiereeks voor het WK 2018.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.