Napoli en Higuaín slaan op tilt door dure misstap in Udine

Napoli heeft in de strijd om de Italiaanse titel een pijnlijke nederlaag geleden. Waar Juventus zaterdag tegen Empoli geen fout maakte, ging de ploeg van Maurizio Sarri met 3-1 onderuit tegen laagvlieger Udinese. De achterstand op Juventus is nu zes punten.

Napoli begon het duel met Udinese niet goed en kreeg binnen een kwartier de openingstreffer om de oren. Bruno Fernandes schoot binnen van elf meter, na een overtreding van Kalidou Koulibaly. Tien minuten later kwam de uitploeg nog wel met een antwoord. Gonzalo Higuaín tekende voor zijn dertigste competitietreffer van het seizoen en schaarde zich daarmee in een illuster rijtje.

In de 25ste minuut mocht Fernandes vervolgens opnieuw aanleggen vanaf de stip, maar zijn tweede strafschop was een prooi voor doelman Gabriel, vervanger van de geblesseerde Pepe Reina. De Portugees liet zich echter niet van de wijs brengen en zette Udinese vlak voor rust alsnog op voorsprong met een fraaie omhaal. Cyril Théréau bracht Napoli verder in de problemen door twaalf minuten na de pauze de derde binnen te schieten voor de thuisploeg.

In het laatste half uur kwamen beide ploegen niet meer tot scoren. Het leidde tot frustraties bij topscorer Higuaín. De Argentijn ontplofte een kwartier voor tijd, toen hij zijn tweede gele kaart kreeg, en was nauwelijks te kalmeren. Eerder was zijn coach Sarri al weggestuurd vanwege protesten bij een penalty van Udinese.

Voor Napoli betekent de nederlaag tegen de nummer zestien van de Serie A dat het kampioenschap uit het zicht verdwijnt. De achterstand van zes punten op koploper Juventus is theoretisch met zeven wedstrijden te gaan nog overbrugbaar. De Oude Dame won echter twintig van de laatste 21 competitieduels, verloor voor het laatst in oktober en lijkt ongenaakbaar.