Na 33 jaar halen alle Eredivisie-trainers weer de kerst

Reacties

Het lijkt erop dat alle trainers in de Eredivisie de kerst hebben gehaald. Een klein voorbehoud maken we nog wel, al is het maar omdat er een precedent bestaat van een trainer uit de hoogste afdeling die 'in het zicht van de kalkoen' zijn congé kreeg. Ruud Brood werd op 24 december 2007 ontslagen door Heracles Almelo.

Na 33 jaar halen alle Eredivisie-trainers weer de kerst

De laatste keer dat alle trainers die aan het seizoen begonnen met kerst nog op hun post zaten, was in de jaargang 1983/84. Destijds was Cor van der Hart de eerste coach die zijn baan verloor, bij FC Volendam op 6 januari. In het seizoen 1986/87 haalden ook alle trainers de laatste Eredivisie-wedstrijd van het kalenderjaar, maar moesten Han Berger (AZ) en Bert Jacobs (Fortuna Sittard) vrij snel daarna hun taken neerleggen, de laatste om gezondheidsredenen.

Het is sinds 1983/84 herhaaldelijk gebeurd dat in de eerste seizoenshelft geen enkele trainer werd ontslagen, maar één of meerdere coaches zelf hun conclusies trokken. Zoals in het seizoen 2011/12, toen Glen De Boeck (VVV-Venlo) en Erwin Koeman (FC Utrecht) het voor gezien hielden. De eerste ontslagen trainer die jaargang was Co Adriaanse, die op 3 januari gedwongen werd afscheid te nemen bij FC Twente.

Afgelopen seizoen waren er gedurende de eerste competitiehelft twee trainersmutaties in de Eredivisie. Alfred Schreuder werd op 30 augustus de laan uitgestuurd door FC Twente – hij haalde met andere woorden niet eens de herfst – en Dwight Lodeweges diende op 20 oktober zijn ontslag in bij SC Heerenveen.

De VI Seizoengids is aangaande Eredivisie-trainers dus nog up-to-date. Dat kan niet van buitenlandse tegenhangers worden gezegd. In Duitsland hebben zelfs zeven clubs hun hoofdtrainer al op de keien gezet; als het zo doorgaat maken maar vier oefenmeesters in de Bundesliga het seizoen af. Ook in andere landen is de voorbije maanden het een en ander veranderd, zo blijkt uit onderstaande tabel. Palermo wisselde reeds twee keer van oefenmeester, maar dat is eigenlijk nog een laag moyenne voor 'trainerverslinder' Maurizio Zamparini.

Foto boven: In het seizoen 1983/84 haalden voor het laatst alle trainers de kerst. FC Volendam-trainer Cor van der Hart (middelste rij, uiterst rechts) verloor die jaargang als eerste zijn baan, op 6 januari.

Trainersmutaties in vijf grootste Europese competities
Land Club Ontslagen Opvolger
Engeland Swansea City Francesco Guidolin Bob Bradley
Crystal Palace Alan Pardew Sam Allardyce
Duitsland Werder Bremen Viktor Skripnik Alexander Nouri
Hamburger SV Bruno Labbadia Markus Gisdol
VfL Wolfsburg Dieter Hecking Valérien Ismaël
FC Ingolstadt 04 Markus Kauczinski Maik Walpurgis
SV Darmstadt 98 Norbert Meier Ramon Berndroth (interim)
FC Augsburg Dirk Schuster Manuel Baum (interim)
Borussia M'gladbach André Schubert Dieter Hecking
Spanje Valencia Pako Ayestarán Cesare Prandelli
Granada Paco Jémez Lucas Alcaraz
Osasuna Enrique Martín Joaquín Caparrós
Real Betis Gustavo Poyet Víctor Sánchez
Málaga Juande Ramos Nog niet bekend
Italië Palermo Davide Ballardini Roberto De Zerbi
Udinese Giuseppe Iachini Luigi Delneri
Internazionale Frank de Boer Stefano Pioli
Palermo Roberto De Zerbi Eugenio Corini
Frankrijk Lorient Sylvain Ripoll Bernard Casoni
Lille Frédéric Antonetti Patrick Collot (interim)
Nantes René Girard Sérgio Conceição

Met medewerking van Opta.

Noot: het gaat om mutaties tijdens het seizoen en niet gedurende de voorbereiding.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.