Moedig Anderlecht dwingt Man Utd tot het uiterste

Manchester United heeft zich met moeite geplaatst voor de halve finale in de Europa League. Het moedige Anderlecht ging in de verlenging ten onder (2-1). Het was mede door de blessure van Zlatan Ibrahimovic een zege die een hoge tol eiste.

Met een 1-1 gelijkspel als uitgangspunt was het de vraag hoe Anderlecht het zou aanpakken op Old Trafford. Direct op jacht naar de noodzakelijke treffer of wachten op het kansje tegen het sterker geachte Manchester United. Trainer René Weiler opteerde ogenschijnlijk voor de tweede variant. 'We zullen dus niet de hele wedstrijd verdedigen. We moeten gebruik maken van het gegeven dat United wil dicteren', aldus de coach vooraf.

De sterke defensieve prestaties van United in Europa dit seizoen op eigen veld deden het ergste vermoeden voor Anderlecht. In de zes Europa League-wedstrijden op Old Trafford had alleen Fenerbahçe de defensie van de thuisploeg kunnen kraken. Robin van Persie verzachtte in de slotfase het Turkse leed iets met zijn eretreffer (4-1).

Anderlecht toonde zich aanvankelijk hoopvol en ook niet onder de indruk. Fris van de lever trokken de Belgen ten strijde met een schot van afstand van Leander Dendoncker als gevaarlijkste wapenfeit. Maar juist de door de aanvalslust ontstane ruimte achterin leek het begin van het einde van de Europese droom van Paars-Wit.

In de tiende minuut sloeg Manchester United namelijk toe in een tegenaanval, waarbij Henrikh Mkhitaryan zich weer liet zien als chef Europa League voor de thuisploeg. Met een droog schot zette de Armeniër met zijn vijfde treffer in de laatste zes Europese duels de thuisploeg al snel in een zetel voor de halve finale.

Anderlecht liet zich echter andermaal niet van zijn stuk krijgen door de slechte scenario's, waar gemakzucht zich meester leek te maken van de thuisploeg. Grote kansen op de 1-1 voor Frank Acheampong en Dendoncker waren daarvan het bewijs. Na een half uur volgde het tastbare resultaat. Een van richting veranderd schot van Youri Tielemans kwam nog tegen de lat, waarna Sofiane Hanni in tweede instantie de score gelijk trok. Daley Blind, die was ingevallen voor de geblesseerde Marcus Rojo, kon de 1-1 niet voorkomen.

Blind kan de 1-1 van Hanni niet voorkomen.

De verdiende gelijkmaker bood Anderlecht moed en dwong United de ingeslopen nonchalance te overwinnen. De rust bood op dat punt geen soelaas, want de gasten maakten ook in de tweede helft meer indruk dan de thuisploeg. De kans voor Lukasz Teodorczyk enkele minuten na de hervatting onderstreepte dat.

Pas in het laatste half uur kreeg Manchester United beetje bij beetje meer grip op Anderlecht. Marcus Rashford liet twee mooie kansen onbenut. Halverwege de tweede helft was het de beurt aan Ibrahimovic dreigend op te duiken voor het Belgische doel. Maar ook de Zweed, die voor rust nauwelijks in het spel was voorgekomen, faalde opzichtig in kansrijke positie. Niet veel later bleef zijn penaltyclaim na vasthouden van Uros Spajic onbeantwoord.

Man Utd wilde een verlenging voorkomen en voerde de druk op het Anderlecht-doel op. Een nieuwe compleet mislukte poging van Ibrahimovic – een afzwaaier in kansrijke positie - en een onterecht wegens buitenspel afgekeurde treffer van Rashford dwongen de ploeg van José Mourinho tot het uiterste. Een verlenging kon niet worden voorkomen.

Maar het leed was daarmee niet geleden. In de laatste seconden van de reguliere speeltijd verstapte Ibrahimovic zich. Met een ogenschijnlijk nare knieblessure moest hij de strijd staken. Zonder inbreng van de Zweed kreeg het moegestreden Anderlecht in de 106de minuut de genadeklap. Na de afgekeurde goal van Paul Pogba was het Rashford die het vonnis velde.

Manchester United houdt daarmee de Engelse eer in Europa hoog. The Mancunians zijn na de uitschakeling van Leicester City in de Champions League de laatste troef voor de Britten op een Europese prijs.