Missers breken Milan op tegen Juve, omhaal Cana

AC Milan heeft de kraker tegen Juventus met 2-0 verloren. De ploeg van trainer Clarence Seedorf was zeker niet minder dan de regerend landskampioen, maar vergat de kansen af te maken. Tegelijkertijd won Lazio op bezoek bij Fiorentina.

AC Milan - Juventus 0-2
Milan begon aan de thuiswedstrijd tegen Juventus in de wetenschap dat het sinds de komst van Clarence Seedorf alleen de koploper uit Turijn en AS Roma boven zich moet dulden in de stand sinds de twintigste speelronde, toen Seedorf debuteerde met een moeizame 1-0 overwinning op Hellas Verona.

Sindsdien bleven de Rossoneri behoudens de zware uitwedstrijd tegen Napoli ongeslagen en werd ook het voetbal beetje bij beetje beter. Tegen De Oude Dame­, sinds de 4-2 nederlaag tegen Fiorentina op 20 oktober al zeventien wedstrijden ongeslagen, brak het gebrek aan effectiviteit de Milanezen echter op.

Want met Giampaolo Pazzini in de spits als vervanger van de geblesseerde Mario Balotelli miste Milan met name voor rust kans op kans. Zo hadden met name Kaká en Andrea Poli het vizier niet op scherp staan zodra ze in de buurt van Juventus-doelman Gianluigi Buffon staan. Ook Urby Emanuelson en Nigel de Jong konden niet aan het scoreverloop veranderen.

Het gebrek aan scherpte kwam Milan uiteindelijk duur te staan. Waar Milan met Balotelli zijn clubtopscorer miste, maakten Fernando Llorente en Carlos Tévez hun reputatie van doelpuntenmaker aan de andere kant wel waar. Vlak voor rust stond Llorente op de goede plek na een voorzet van Stephan Lichtsteiner, halverwege de tweede helft forceerde Tévez de beslissing met een schitterende knal van afstand.

Milan zette daarna nog wel aan voor een slotoffensief, maar sloeg geen bres meer in de hechte defensie van de landskampioen. Paul Pogba was enkele minuten voor tijd zelfs nog dicht bij de 0-3, maar zijn schuiver raakte de paal. Desondanks blijft Juventus soeverein koploper in de Serie A met elf punten meer dan AS Roma, dat nog wel een duel tegoed heeft. Milan staat tiende op zes punten van nummer vijf Internazionale.

Fiorentina - Lazio 0-1
Fiorentina heeft in eigen huis niet kunnen profiteren van het puntenverlies dat Napoli eerder op de avond leed bij Livorno (1-1). De ploeg van trainer Vincenzo Montella verloor in eigen huis met 1-0 van Lazio, dat al na vijf minuten op voorsprong kwam dankzij een omhaal van verdediger Lorik Cana. De achterstand van Fiorentina op Napoli neemt daardoor toe tot zeven punten. Lazio klimt naar de achtste plaats.