Rancuneuze grootmeester Pirlo wil Milan weer logenstraffen

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 26ste speelronde is dat het duel tussen AC Milan en Juventus van zondag (20.45 uur).

Rancuneuze grootmeester Pirlo wil Milan weer logenstraffen

AC Milan

Klassering: 9de plaats (35 punten uit 25 duels)
Vorm: W-G-V-W-W

Meer en meer lijkt de Serie A te verworden tot een uitgestorven landschap waarover Juventus, als enig overgebleven roofdier, met speels gemak heerst en regeert. Jarenlang ging de titelstrijd in Italië tussen Juve, Internazionale en AC Milan, terwijl Napoli en de clubs uit Rome geduchte outsiders waren. De natuurlijke tegenstanders van Juventus zijn echter niet meer. Door bestuurlijke, financiële en sportieve beslommeringen zijn de topclubs van weleer verworden tot prooidieren voor de Turijnse tijger.

Het verschil op de ranglijst tussen Juve en Milan is gigantisch (acht plaatsen en 31 punten), maar sinds de komst van Clarence Seedorf is er wel wat veranderd bij de Rossoneri. De resultaten (dertien punten uit zes competitiewedstrijden) zijn behoorlijk, waardoor de plaatsen die recht geven op deelname aan de Europa League weer in het zicht gekomen zijn. Milan is dus weer in vorm aan het raken en in dat licht komt het treffen met Juventus op een boeiend moment, want het bezoek aan San Siro is voor de Turijners een van de laatste lastige hordes op weg naar de derde Scudetto op rij.

Hoop
Daarom hopen niet alleen fans van Milan, maar ook aanhangers van Roma vurig op een zege van de Rossoneri tegen Juventus. Een stunt van Seedorf en zijn mannen kan de Italiaanse titelrace misschien weer een beetje spannend maken. Het verschil tussen Juve en Roma kan in dat geval slinken naar vijf verliespunten, een te overbruggen gat, wetende dat op de voorlaatste speeldag de kraker AS Roma-Juventus op het programma staat.

Juventus

Klassering: 1ste plaats (66 punten uit 25 duels)
Vorm: G-W-G-W-W

'Andrea, het is mooi geweest. We gaan je contract niet verlengen. Veel succes verder.' Dat was de mededeling die Andrea Pirlo na jaren van trouwe dienst voor AC Milan in 2011 kreeg van vice-president Adriano Galliani. De toen 32-jarige architect was langzaam maar zeker zijn genialiteit kwijt aan het raken, redeneerde Milan, dat Riccardo Montolivo van Fiorentina strikte als natuurlijke opvolger.

De op zijn ziel getrapte Pirlo koos voor een overstap naar rivaal Juventus. In Turijn toonde Pirlo aan dat Milan een verschrikkelijke inschattingsfout had gemaakt. Pirlo werd met de jaren zelfs nog beter, als een fles goede wijn. Gestuurd door het door rancune gedreven genie greep Juventus, dat het jaar ervoor nog zevende was geworden, de titel. Het jaar daarna deden de Bianconeri het nog eens over. Het moet raar lopen wil De Oude Dame onder aanvoering van De Oude Grootmeester dit seizoen niet weer zegevieren. En Pirlo? Die mag dan bijna 35 zijn, maar is een zekerheidje in de Italiaanse WK-selectie en kan zijn contract in Turijn gewoon verlengen. Grazie Galliani, denkt men in Turijn dan ook nog vrijwel dagelijks.

Rancune
Het is niet voor het eerst dat Pirlo het beste uit zichzelf haalt na een afwijzing in Milaan. Pirlo was namelijk voorbestemd om door te breken in het blauw-zwart van Internazionale. Het was namelijk die club die het grote talent in 1998 ontdekte en wegkaapte bij Brescia. Dat Pirlo kon voetballen als geen ander, zagen de Nerazzurri ook, maar waar de in Flero geboren technicus het beste tot zijn recht kwam, werd maar niet duidelijk.

Na drie jaar experimenteren gaf Inter de hoop in 2001 op en plaatste het talent op de transferlijst. Milan hapte toe en in het rood-zwart bloeide Pirlo op als nooit tevoren. Een jaar later bewandelde Seedorf precies dezelfde route. Mede door de misrekeningen bij Inter floreerde Milan, dat met Seedorf en Pirlo als steunpilaren twee landstitels en twee Champions League-triomfen vierde. Dat Milan jaren later exact dezelfde fout zou maken en Pirlo met rancune als drijfveer elders tot grotere hoogten zou stijgen, kon geen van hen op dat moment vermoeden.

Onderlinge historie

Milan hoopt zondagavond een einde te maken aan een reeks van drie nederlagen op rij tegen Juventus. Beide clubs stonden 160 keer tegenover elkaar. Van die duels won Milan er 48 en Juventus 56. De meest prominante clash tussen beide topclubs was de Champions League-finale van 2003, toen Milan met Seedorf en Pirlo in de basis na strafschoppen zegevierde.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
20/03/2012 Juventus - AC Milan 2-2 (n.v.) Coppa Italia
25/11/2012 AC Milan - Juventus 1-0 Serie A
09/01/2013 Juventus - AC Milan 2-1 (n.v.) Coppa Italia
21/04/2013 Juventus - AC Milan 1-0 Serie A
06/10/2013 Juventus - AC Milan 3-2 Serie A
 
Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.