'Misschien was De Jong té veel bezig met die transfersom'

Reacties

Dat Luuk de Jong na twee jaar alweer is vertrokken naar PSV nadat zijn carrière in de Bundesliga in twee jaar tijd nooit van de grond is gekomen, is volgens Max Eberl niet alleen de 23-jarige spits aan te rekenen. De manager van Borussia Mönchengladbach erkent dat De Jong niet goed is gebruikt, dat het hem ontbrak aan geluk, maar trekt ook diens mentale kracht in twijfel.

'Misschien was De Jong té veel bezig met die transfersom'

De Jong arriveerde in de zomer van 2012 als recordaankoop in Mönchengladbach. De transfersom van twaalf miljoen euro die FC Twente ontving heeft hij getuige acht goals in 45 wedstrijden nooit waargemaakt. Een transfer naar PSV, dat slechts vijfenhalf miljoen euro neertelde om de zevenvoudige Oranje-international terug te halen naar de Eredivisie, bood uitkomst.

'Hij heeft niet zo gefunctioneerd als we ons dat voorgesteld hadden en hoe je van een toptransfer mag verwachten', blikt Eberl in gesprek met Bild terug op de periode van De Jong bij Die Fohlen. 'Ik ben er nog steeds van overtuigd hij enorm veel kwaliteiten heeft, maar soms heb je ook gewoon geluk nodig. Als Luuk in de eerste vijf wedstrijden meteen drie keer had gescoord, was hij wellicht wat vrijer geworden in zijn hoofd. Nu was hij misschien wel té gefixeerd op die transfersom, was hij er te veel mee bezig dat hij de opvolger van Marco Reus moest worden.'

Trainer Lucien Favre en technisch manager Max Eberl slaagden er nooit in de voor Luuk de Jong ideale omstandigheden te creëren om hem optimaal te laten presteren.
Trainer Lucien Favre en technisch manager Max Eberl slaagden er nooit in de voor Luuk de Jong ideale omstandigheden te creëren om hem optimaal te laten presteren.

Eberl zoekt de oorzaak van het mislukken van De Jong, die bij Twente wél succesvol was met 59 doelpunten in 120 wedstrijden, ook in het mede door hemzelf bepaalde beleid van de club. 'Het is me niet gelukt Luuk te ondersteunen met een snelle spits, die ik in 2012 wel wilde halen.' Ook de toevoer naar de kopsterke De Jong in de vorm van voorzetten liet te wensen over. 'Koppen is het niet enige wat De Jong kan, maar het klopt dat de verandering van het systeem niet voor de volle honderd procent heeft gewerkt. En nu heeft de club besloten een andere weg in te slaan.'

Het betekende niet alleen het definitieve vertrek van De Jong, die het afgelopen half jaar al op huurbasis voor Newcastle United speelde, maar ook de tijdelijke komst van Thorgan Hazard, die gedurende één seizoen bij BMG wordt gestald door Chelsea. Samen met André Hahn, de andere zomeraanwinst, en het spitsenkoppel Raffael-Max Kruse - die De Jong uit de basis hielden - moet het Belgische talent de aanval in de ploeg van Favre komend seizoen gaan vormgeven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.