Messi schiet Barça langs Real Madrid in spektakelstuk

Barcelona heeft op bezoek bij Real Madrid een spectaculaire overwinning geboekt. Mede dankzij drie doelpunten van Lionel Messi wonnen de Catalanen in Estadio Santiago Bernabéu (3-4). Barça is nu in de Primera División de koplopers Real en Atlético Madrid op een punt genaderd.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd er door beide teams gespeeld in een moordend tempo. Real koesterde het balbezit, maar al in de zevende minuut kwam Barcelona op voorsprong na een vlot uitgevoerde tegenaanval. Messi behield het overzicht en stelde Andrés Iniesta in staat om snoeihard het eerste doelpunt van de avond binnen te rammen.

Het antwoord van de thuisclub liet niet lang op zich wachten, want zes minuten later was Karim Benzema dicht bij de gelijkmaker. Op aangeven van Ángel di María schoot hij gehaast over. Na ruim een kwartier kreeg Messi een enorme kans op de tweede Barça-treffer, maar de Argentijn schoot voorlangs. Een dure misser, want tien minuten later stond Real Madrid met 2-1 voor.

Op aangeven van Di María kopte Benzema de 1-1 binnen en vier minuten later was het opnieuw raak. Weer was Di María de aangever en Benzema de afmaker, dit keer schoot hij na een knappe controle met buitenkant rechts raak. Gareth Bale en Cristiano Ronaldo waren voor rust onzichtbaar aan de kant van De Koninklijke, maar hun collega's Di María en Benzema waren nauwelijks af te stoppen door de verdediging van Barcelona.

Die laatste kreeg nog voor rust twee goede mogelijkheden, maar dit keer zonder succes. Drie minuten voor rust kwamen de bezoekers vanuit het niets weer op gelijke hoogte door een treffer van Lionel Messi, die na een scrimmage van dichtbij doel trof en zich daarmee kroonde tot meest trefzekere speler in de historie van El Clásico. Voorafgaand aan deze wedstrijd had hij net als Real-icoon Alfredo Di Stéfano achttien keer gescoord.

Na rust verslapten beide ploegen niet, al kwam de thuisclub beter uit de kleedkamer. Benzema stuitte in de 54ste minuut nog op Víctor Valdés, maar twee minuten later was het wél raak voor De Koninklijke. Cristiano Ronaldo scoorde uit een penalty, die niet gegeven mocht worden. Dani Alves maakte buiten het strafschopgebied een overtreding op de Portugees.

Alberto Undiano Mallenco wees desondanks naar de stip. Tien minuten later maakte de scheidsrechter zijn fout echter goed, want ook Barça kreeg een onterechte strafschop. Neymar ging liggen zonder dat er ogenschijnlijk contact was met Sergio Ramos, die ook nog een rode kaart kreeg. Messi trok vanaf elf meter de stand gelijk. Real-trainer Carlo Ancelotti reageerde door Benzema te vervangen door Raphaël Varane, waardoor de thuisclub iets terugzakte.

Dani Alves kreeg met elf tegen tien een goede kans namens Barcelona op een voorsprong, maar het schot van de Braziliaan belandde op de paal. Het bleek slechts uitstel van executie, want in de 84ste minuut werd het alsnog 3-4. Opnieuw benutte Messi een strafschop, dit keer gegeven na een overtreding van Xabi Alonso op Iniesta.

Het bleek de beslissing in El Clásico, want de overwinning kwam daarna niet meer in gevaar voor Barcelona. Door de overwinning van de ploeg van trainer Tata Martino neemt de spanning in de top van de Primera División alleen maar toe. Atlético Madrid is koploper met zeventig punten uit 29 wedstrijden. Real Madrid heeft evenveel punten, maar is tweede op basis van het onderlinge resultaat. Barcelona bezet de derde plaats met slechts één punt minder.