Clásico bepalend voor ontknoping Spaanse titelstrijd

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 29ste speelronde is dat het duel tussen Real Madrid en Barcelona van zondagavond (21.00 uur).

Clásico bepalend voor ontknoping Spaanse titelstrijd

Real Madrid

Klassering: 1ste plaats (70 punten uit 28 duels)
Vorm: W-W-G-W-W

Real Madrid kan de onderlinge voorsprong op Barcelona vanavond vergroten tot zeven punten. Met de wetenschap dat het van de voorbije 44 competitieduels in Estadio Bernabéu er slechts één verloor (van Atlético Madrid, september 2013), moet de formatie van trainer Carlo Ancelotti in staat zijn de Catalaanse aartsrivaal op afstand te houden.

Afgezien van het drama rondom Jesé – hij scheurde afgelopen dinsdag tegen Schalke 04 een kruisband – is het vertrouwen in Madrid momenteel groot. Al maanden rijgt De Koninklijke overwinningen aaneen. Ancelotti is erin geslaagd de interne conflicten, ontstaan in het tijdperk-Mourinho, te sussen.

En ook het geëtaleerde veldspel stemt de kritische Real-volgers tevreden. Niets voor niets gaf Ancelotti al enkele dagen vóór aanvang van de Clásico zijn opstelling prijs. 'We zullen met onze once habitual (gebruikelijke elf) spelen', aldus de Italiaan. Daarmee staat vast dat onder anderen Isco op de bank begint en de weer fitte Karim Benzema mag starten.

Uitgelicht
Real Madrid maakt sinds de jaarwisseling indruk met het 4-3-3-systeem. Speciale rol daarbij is weggelegd voor Ángel di Maria, die van de vleugel is verhuisd naar het centrale offensieve middenveld. Dit maakt het team nóg aanvallender. Intussen heeft Xabi Alonso bij Ancelotti aangekaart dat deze offensieve speelwijze met de punt naar achteren (met in de praktijk Di María, Bale, Ronaldo en Benzema als aanvallers) níét goed werkt in de duels met de grote teams. Onder meer tijdens de derby tegen Atlético Madrid (2-2) kwam Real in de problemen omdat de drie voorhoedespelers (de befaamde BBC) te weinig meeverdedigden.

Barcelona

Klassering: 3de plaats (66 punten uit 28 duels)
Vorm: W-V-W-V-W

Bij Barcelona is het ondanks de klinkende 7-0 zege op Osasuna van vorige week zondag niet bepaald rustig. Na twee opeenvolgende verliesbeurten buitenshuis – Real Sociedad (3-1) en Real Valladolid (1-0) – heeft een eventuele nederlaag in Madrid grootste gevolgen. De voorbije week deed de clubleiding zijn uiterste best te bestrijden dat trainer Tata Martino na dit seizoen vertrekt.

Vooral omdat de kritiek op de meer directe zakelijke speelwijze van de Blaugranas almaar toeneemt. Daarnaast heeft Barça vooral in uitduels een probleem het spel naar zich toe te trekken. Al zeven opeenvolgende competitiewedstrijden op vreemde bodem, kwam de hoofdmacht eerst op achterstand alvorens zelf te scoren. De laatste keer dat Barcelona de score buitenshuis opende dateert van 10 november, bij Real Betis werd met 1-4 gewonnen.

Uitgelicht
Voor Neymar verliep zijn eerste Clásico vorig jaar oktober grandioos. Met de openingstreffer voor eigen rekening en een assist op Alexis Sánchez had de Braziliaanse vedette een groot aandeel in de 2-1 thuiszege van Barcelona. De voorbije periode was zijn inbreng, mede door een enkelblessure, echter bescheiden voor de formatie van Tata Martino.

Ook voor zondag rijst de vraag of de oefenmeester zal kiezen voor vier middenvelders (Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas) en twee aanvallers. In dat geval zal Iniesta naar alle waarschijnlijk de linksbuitenpositie bekleden en zijn de speelkansen voor Neymar kleiner. Sowieso is het dringen op de buitenste aanvalsposities. Neymar was tot dusverre goed voor twaalf goals in officieel verband, Pedro en Alexis Sánchez hebben dit seizoen al beduidend vaker gescoord (18 en 19 keer).

Onderlinge historie

Doordat de twee elkaar dit seizoen niet troffen voor de strijd om de Supercopa, is er nog geen sprake van een overkill aan de duels tussen Real Madrid en Barcelona. De voorgaande seizoenen ging de Clásico een tikkeltje vervelen doordat de teams op een gegeven moment wel erg vaak tegenover elkaar stonden. Al komt er sowieso een derde ontmoeting deze jaargang tijdens de finale om de Copa del Rey; ook een dubbele confrontatie in de Champions League behoort nog tot de mogelijkheden.

In oktober won Barcelona (met 2-1) voor het eerst sinds 23 augustus 2012. Een nieuwe zege van de Blaugranas zou historisch gezien slecht nieuws betekenen voor Real Madrid. Tot dusver is het slechts eenmaal voorgekomen dat De Koninklijke de landstitel veroverde ondanks twee competitienederlagen tegen Barça in die betreffende jaargang: in 1975/76 werd Real kampioen; de Clásico's gingen verloren met 2-1 (uit) en 0-2 (thuis).

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
07/10/2012 Barcelona - Real Madrid 2-2 Primera División
30/01/2013 Real Madrid - Barcelona 1-1 Copa del Rey
26/02/2013 Barcelona - Real Madrid 1-3 Copa del Rey
02/03/2013 Real Madrid - Barcelona 2-1 Primera División
26/10/2013 Barcelona - Real Madrid 2-1 Primera División
Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.