Media treuren: 'Strijd is gestreden, droom is voorbij'

Reacties

De uitschakeling van het Nederlands elftal in de halve finale van het WK leidde tot teleurgestelde reacties in de Nederlandse media. Een overzicht.

Media treuren: 'Strijd is gestreden, droom is voorbij'

'Droom voorbij', kopt De Telegraaf de ochtend na de verloren penaltyserie tegen Argentinië in grote letters. 'Moegestreden Oranje strandt in zicht van de WK-eindstrijd, penaltydrama doet Nederland de das om.' De ochtendkrant had ondanks de bittere teleurstelling ook lovende woorden over voor Oranje, en dan vooral voor de bondscoach.

'Niemand verwachtte iets van Oranje op dit WK, maar de ploeg van Louis van Gaal bracht het Nederlandse volk euforische momenten (...) Van Gaal loodste onze nationale trots tegen alle verwachtingen in naar de halve finale, maar kon niet nóg een keer een masterplan uit de hoge hoed toveren om Argentinië te breken', analyseerde de krant.

Op de voorpagina van de Volkskrant prijkt een foto van de verslagen doelman Jasper Cillessen, die zich in de penaltyserie niet kon onderscheiden, met daarbij de tekst: 'De strijd is gestreden.' De krant had gezien dat het geen beste wedstrijd was geweest. 'Na een gedrocht van een duel bieden penalty's dit keer geen verlossing', verwijst het dagblad naar de kwartfinale tegen Costa Rica, toen Oranje het wél redde na strafschoppen.

Ook zoomt de Volkskrant in op Aston Villa-verdediger Ron Vlaar, die 'een menselijk stuk graniet uit de Engelse middenmoot' wordt genoemd. Vlaar speelde 120 minuten lang geweldig, maar uitgerekend hij miste de eerste penalty. 'Vooral Vlaar tackelde en verdedigde uitstekend, in zijn beste WK-duel tot nu toe. Alles onder controle, tot die strafschoppenserie.'

Ook het Algemeen Dagblad heeft een foto van Cillessen op de voorpagina, met daarbij de korte conclusie: 'Dit doet pijn.' De Ajax-doelman zag vier strafschoppen in het doel verdwijnen, waardoor Nederland nu slechts nog de troostfinale tegen Brazilië wacht. 'Van Gaal had niet, net als tegen Costa Rica, nog een wissel over. Penaltykiller Krul bleef op de bank, Cillessen moest het doen. De doelman viel weinig te verwijten, maar hij keerde geen enkele strafschop', constateerde het AD tot slot.

De redactie van het gratis dagblad Sp!ts koos voor een wel heel opmerkelijke oplossing. De krant had twee mogelijke covers: een voor als Nederland de finale zou halen en een voor als Oranje zou verliezen. Dat laatste gebeurde, maar pas nadat de krant al naar de drukkerij was. Sp!ts besloot daarom om beide covers te gebruiken, in een kader uitleggend dat daarvoor bewust is gekozen.

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.