Marokko verkiest terugkeer Zaki boven komst Advocaat

Reacties

Niet Dick Advocaat of Giovanni Trapattoni maar Badou Ezzaiki, in Marokko beter bekend als Zaki, is de man die de Marokkaanse nationale ploeg weer naar de top van het Afrikaanse voetbal moet leiden. Dat maakte de bond bekend tijdens een speciaal belegde persconferentie.

Marokko verkiest terugkeer Zaki boven komst Advocaat

Marokko zat al zonder bondscoach sinds het vertrek van Rachid Taoussi, nadat de 55-jarige Marokkaan er niet in was geslaagd zijn land naar het WK in Brazilië te leiden. Sindsdien had Hassan Benabicha, de vaste trainer van Jong Marokko, als tussenpaus de leiding over De Leeuwen van de Atlas.

Om volgend jaar tijdens het toernooi om de Afrika Cup in eigen land geen modderfiguur te slaan, was de bond al enige tijd op zoek naar een nieuwe bondscoach. Een hele rits toptrainers werd benaderd, onder wie Advocaat en Trapattoni, maar in hun zoektocht zijn de bestuurders nu uitgekomen bij Zaki, tussen 2002 en 2005 ook al de bondscoach van Marokko en vorig seizoen nog de trainer van Wydad Casablanca.

Succesvol
Zaki kende een rijke loopbaan als doelman. Zo speelde hij tusen 1986 en 1992 voor Real Mallorca en kwam hij met Marokko uit op de Olympische Spelen van 1984 en het WK van 1986. Nadat Marokko met Zaki als aanvoerder op dat toernooi met het bereiken van de achtste finale, waarin de latere finalist West-Duitsland te sterk was, de beste WK-prestatie ooit had neergezet, werd de sluitpost later dat jaar uitgeroepen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar.

In 2004 was Zaki als bondscoach van Marokko nogmaals succesvol. Hij leidde zijn land naar de eindstrijd van het toernooi om de Afrika Cup, waarin gastland Tunesië met 2-1 te sterk was. Een jaar later stapte hij op, omdat de kwalificatiecampagne voor het WK 2006 mislukte. Ook daarna bleven successen uit. Met de terugkeer van Zaki moet daar verandering in komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.