'Machtig uitvoerend comité FIFA verdwijnt op korte termijn'

Reacties

Scheidend voorzitter Sepp Blatter wil het bestuursmodel bij de wereldvoetbalbond FIFA zo snel mogelijk onder handen nemen. Dit om te voorkomen dat bestuursleden hun functie misbruiken.

'Machtig uitvoerend comité FIFA verdwijnt op korte termijn'

Blatter zelf leidt nu het uitvoerend comité van de FIFA en kan met dat selecte groepje mensen bijvoorbeeld beslissen waar de WK's worden gehouden. Maar in de nabije toekomst moet dat anders, weet persbureau Reuters te melden. Domenico Scala, nu het hoofd van de ethische commissie, zou de hervormingen moeten leiden.

Belangrijkste wijziging is dat de dagelijkse leiding in handen komt van een comité met onafhankelijke bestuurders. Die worden op een congres gekozen en dus niet door de confederaties, zoals nu het geval is. Bovendien mogen ze maximaal drie termijnen van vier jaar dat ambt bekleden. Daarboven wordt nog een raad van toezichthouders in het leven geroepen.

De laatste maanden zijn er meerdere FIFA-officials opgepakt op verdenking van fraude en corruptie, waarna de beerput open ging. Ook vandaag kwam weer een FIFA-bestuurder in een negatief daglicht te staan, toen Julio Rocha werd aangeklaagd wegens witwassen en verduistering. Sepp Blatter won eind mei nog wel de presidentsverkiezingen, maar trad een paar dagen later zelf terug. Op 26 februari wordt een nieuwe voorzitter gekozen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.