Ling in rapport uiterst kritisch over technisch hart Ajax

Reacties

Tscheu La Ling heeft in zijn rapport dat hij maakte over de structuur bij Ajax weinig heel gelaten van het reilen en zeilen bij de Amsterdamse club. De vertrouweling van Johan Cruijff kraakt het aankoopbeleid, het functioneren van het technisch hart en is eveneens kritisch over de speelwijze.

Ling in rapport uiterst kritisch over technisch hart Ajax

De conclusies die Ling trok verzamelde hij in zijn rapport, dat uitlekte via De Telegraaf. Daarbij staat het niet goed functioneren van het technische hart centraal. De door Ajax de wacht aangezegde hoofd jeugdopleiding Wim Jonk praatte al langer niet meer met de overige leden van dat orgaan; directeur spelersbeleid Marc Overmars, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofdtrainer Frank de Boer. Later werd Edwin van der Sar als voorzitter van het technisch hart aangesteld.

Technisch hart
Volgens Ling is in het technisch hart sprake van 'onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken, zoals speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroming, individuele spelers etcetera, worden nauwelijks besproken in het TH.'

Behalve de gebrekkige communicatie in het geheel zou er volgens Ling ook te weinig contact zijn tussen hoofdtrainer De Boer en hoofd opleiding Jonk. Bergkamp zou daarbij niet het bindmiddel zijn dat hij zou kunnen zijn. Ook stelt Ling aan de kaak dat er onduidelijkheid is over zowel de rolverdeling binnen het technisch hart als de verdeling van de bevoegdheden ten opzichte van de directie. Zijn bevindingen over het TH leidden uiteindelijk tot het vertrek van Ling. De raad van commissarissen volgde immers een ander scenario dan de diverse geschetste scenario's die volgens Ling tot verbetering zouden leiden. Vanwege het niet volgen van die aanbeveling, hetgeen hem wel zou zijn toegezegd, trok Ling zich terug.

Aankoopbeleid
Ling stelt in zijn rapport ook dat het aankoopbeleid van Ajax faalt, zowel in sportieve als in financiële zin. 'De uitgangspunten van het plan-Cruijff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid. Er worden veel te veel miskopen en breedte-aankopen gedaan. Overmars heeft geen plan, geen richting en geeft onvoldoende aansturing aan de betaald voetbal scouting. Deze afdeling wordt door Overmars onprofessioneel geleid.'

Ook meent hij dat de zorgwekkende speelwijze van Ajax, de ploeg creëert in zijn wedstrijden veel te weinig kansen hetgeen weer niet aan het beoogde spektakel appelleert, hoog op de agenda van het technisch hart zou moeten staan. Dat is volgens hem niet aan de orde.

Aandeelhoudersvergadering
Het lekken van het rapport volgt op de dag dat in Amsterdam de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ajax plaats heeft. Doordat de club van Jonk af wil, is die bijeenkomst onder hoogspanning komen te staan. Johan Cruijff en een deel van de medewerkers van de Ajax-jeugd schaarden zich immers al achter Jonk, die donderdag gewoon weer aan de slag ging.

Ajax verklaarde eerder dat er al veel langer een verschil van inzicht is over de invulling en de werkwijze van het technisch hart. De Amsterdammers spreken van een 'langlopend' conflict tussen de oud-international enerzijds en de andere leden van het technische hart en de directie anderzijds. Jonk moet uiterlijk vrijdagmiddag 17.00 uur laten weten of hij akkoord gaat met de vertrekregeling die Ajax heeft voorgesteld. Indien het hoofd opleiding niet wil meewerken, dan volgt voor de Amsterdammers een gang naar de arbitragecommissie van de KNVB.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.