Lewandowski: van beste joker tot begeerde goalgetter

Een plek in het museum van Borussia Dortmund ligt in het verschiet voor Robert Lewandowski, die door blessureleed van een concurrent de ruimte kreeg zich te ontpoppen tot een held.

Lewandowski: van beste joker tot begeerde goalgetter

Lewandowski (24) liet woensdag in de halve finale van de Champions League zien waarom hij zo gewild is in binnen- en buitenland. De Poolse international scoort niet alleen aan de lopende band, maar creëert ook zijn eigen kansen. De manier waarop hij zich vrij speelde om zijn tweede en derde treffer tegen Real Madrid te maken bevestigde zijn technische bagage in de kleine ruimte.

Het Westfalen Stadion ontplofte woensdag dankzij Lewandowski die met vier treffers hoogstpersoonlijk BVB op koers zette voor de Champions League-finale. Real Madrid-trainer José Mourinho weet de hoofdrol voor de Pool ook aan het falen van zijn defensie. Tot zijn ergernis zag hij dat alles wat hij zijn spelers had aangedragen aan dovemansoren was gericht.

'We wisten alles over hem, echt alles. We hadden hem goed bestudeerd, vanuit alle mogelijk hoeken. En dan scoort hij naast de penalty drie keer, terwijl we precies weten wat hij doet', zei de Portugese coach na de 4-1 nederlaag. Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp wilde daar niet van weten. 'In het Borusseum worden steeds dezelfde beelden getoond. Waarschijnlijk komen daar ook de vier doelpunten van Lewis. Zijn derde treffer was elke cent waard die Sky en ZDF hebben neergelegd voor de uitzendrechten van de Champions League.'

De jubelstemming van het moment vormt een contrast met het moeizame begin in Dortmund. Lewandowksi kwam in 2010 met overtuigende cijfers binnen bij BVB. De afkoopsom van 4,5 miljoen was passend gezien de 32 doelpunten die hij in 58 wedstrijden voor het Poolse Lech Poznan had gemaakt.

Maar in zijn eerste seizoen in Duitse dienst maakte Lewandowski weinig klaar. Hij was niet meer dan de stand-in van Lucas Barrios en had eenmaal binnen de lijnen veel kansen nodig om te scoren. Desondanks was hij met acht treffers in het seizoen 2010/11 de meest productieve invaller in de Bundesliga; de beste joker. Het geluk van Lewandowski, op foto boven uit september 2010 met de huidige vaste rechtsbuiten Jakub Blaszczykowski op de Dortmund-bank, was het ongeluk bij zijn concurrent Barrios. De Paraguayaanse spits raakte in de zomer van 2011 tijdens de finale om de Copa America tegen Uruguay geblesseerd. De spierklachten hielden hem twee maanden aan de kant, en juist in die periode pakte de Poolse spits zijn kans.

Met 22 doelpunten in 34 wedstrijden bewees Lewandowski zijn waarde om die dit seizoen te bevestigen met inmiddels alweer 23 goals in 27 Bundesliga-ontmoetingen. Zijn status is zeker door zijn historische productie tegen Real Madrid tot ongekende hoogte gestegen.

De speculaties over zijn toekomst – de vraag lijkt niet zozeer óf maar wanneer hij de overstap maakt naar Bayern München – geven een donker randje aan zijn heldenstatus. Als hij alsnog zijn in 2014 aflopende contract verlengt, dan kan Lewandowski zeker rekenen op een plaats in het museum van Borussia Dortmund. (Lars Ulrich)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen