Duitse finale lonkt na vier goals Lewandowski tegen Real

Borussia Dortmund heeft dankzij liefst vier doelpunten van Robert Lewandowski met 4-1 gewonnen van Real Madrid in het heenduel van de onderlinge halve finale. Door die afstraffing lonkt een Duitse finale, aangezien Bayern München dinsdag de eerste confrontatie met Barcelona al met 4-0 won.

Duitse finale lonkt na vier goals Lewandowski tegen Real

Nadat Lewandowski in de beginfase nog een kans had laten liggen - hij kwam net te kort voor een rebound - sloeg hij wél toe in de achtste minuut. Bij een voorzet van Mario Götze, die een dag na de bekendmaking van zijn transfer naar aartsrivaal Bayern München zonder al te veel gemor werd ontvangen in het Signal Iduna Park, kroop de Pool uit de rug van Real-verdediger Pepe. Het binnentikken was eenvoudig (foto).

Enkele minuten voor rust kwam Real geheel tegen de verhouding op gelijke hoogte. Waar de Nederlandse arbiter Björn Kuipers bij een Dortmund-aanval de smeekbedes van Marco Reus voor een strafschop niet honoreerde (foto), was het in de tegenaanval Cristiano Ronaldo (foto) die 1-1 maakte. Hij strafte zo een fout van Mats Hummels af. Zijn te korte terugspeelbal was een prooi voor Gonzalo Higuaín, die Ronaldo voor leeg doel een niet te missen kans bood. Het was voor de Portugese topscorer van het miljoenenbal zijn vijftigste Champions League-treffer van zijn loopbaan, zijn 51ste doelpunt van dit seizoen (in vijftig duels) en zijn twaalfde uit de huidige Champions League. Bovendien is hij nu al zes CL-duels op rij trefzeker.

De fraaie cijfers van Ronaldo ten spijt, in de tweede helft sloeg Dortmund genadeloos toe. Niet de Portugees, maar Lewandowski eiste daarbij een heldenrol op. Vier minuten na de onderbreking tikte hij binnen nadat hij op het randje van buitenspel een mislukt schot van Reus had gecontroleerd.

Ook na de 2-1 was het niet gedaan met het Lewandowski-feestje. In de 55ste minuut verschafte hij zichzelf door de bal onder zijn voet door te halen, en Pepe te degraderen tot een toeschouwer, op prachtige wijze ruimte om de bal in de bovenhoek te knallen. Na ruim een uur spelen mocht Lewandowski opnieuw aanleggen voor een treffer. Dit keer had Kuipers het omver lopen van Reus door Xabi Alonso wél bestraft met een penalty. Zoals Johan Neeskens in zijn beste dagen ramde de Pool de bal door het midden in het doel: 4-1. Het was voor de Dortmund-spits zijn tiende treffer in de Champions League, waardoor hij Ronaldo (twaalf) op de hielen zit.

Lewandowski is de laatste weken toch al in grootse vorm: hij scoorde 21 keer in zijn laatste 19 wedstrijden en heeft dit seizoen in 43 officiële duels nu 35 goals achter zijn naam staan. Zo spijkerde de Pool, die zijn medio 2014 aflopende verbintenis in Dortmund niet wil verlengen, zijn transferwaarde nog maar eens bij.

Ondanks nog meer kansen voor Dortmund bleef het bij 4-1, waardoor La Decima (de tiende Europa Cup I/Champions League-zege) voor Real nu ineens heel ver weg is. Om een Duitse finale te voorkomen moet zowel Real als Barcelona in de return voor een wonder zorgen. Real mag beginnen het onmogelijke te realiseren op dinsdag 30 april, Barcelona treedt in eigen stadion tegen Bayern München een dag later aan.

Een Duitse finale zou uniek zijn in de geschiedenis van de Champions League en de Europa Cup I en bovendien voor Dortmund de ideale mogelijkheid om revanche te nemen voor de soevereine manier waarop Bayern in eigen land kampioen werd dit seizoen. <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen