Kuipers onderdeel van 'historische' test met video-arbitrage

Reacties

Volgens FIFA-voorzitter Gianni Infantino is er donderdagavond 'voetbalhistorie' geschreven met een succesvolle test met video-arbitrage tijdens de oefeninterland tussen Italië en Frankrijk (1-3). Björn Kuipers was de scheidsrechter in Bari.

Kuipers onderdeel van 'historische' test met video-arbitrage

Infantino noemde de test na afloop veelbelovend. 'Het was voor de eerste keer op dit niveau, met nationale ploegen', zei de Zwitser, die hoopt videoarbitrage in te kunnen zetten op het WK 2018 in Rusland. 'We zijn hier getuige geweest van voetbalhistorie. We zijn inmiddels aanbeland in 2016, dus het werd ook wel tijd om het uit te proberen.'

Volgens de baas van de wereldvoetbalbond bewees het gebruik van videobeelden meteen zijn waarde. Er waren twee momenten waarbij Kuipers het experiment in de praktijk kon brengen. Zo was er twijfel of de Franse verdediger Layvin Kurzawa hands maakte bij een kopbal van de Italiaanse middenvelder Daniele De Rossi.  

Kuipers twijfelde of hij een strafschop moest geven. 'Je kon zien dat de scheidsrechter het spel een paar seconden stillegde en op dat moment van de twee arbiters in de videowagen de bevestiging kreeg dat het geen penalty was. Natuurlijk kunnen we niet elke situatie op die manier oplossen, maar laten we zien of we de scheidsrechters in cruciale situaties kunnen helpen zonder het spel te veel te onderbreken.'

Infantino vindt het niet langer van deze tijd dat scheidsrechters tijdens een wedstrijd zo ongeveer de enige zijn die niet over de herhalingen kunnen beschikken. Vrijdag zal de FIFA-voorzitter in Bari op een persconferentie uitgebreider terugkomen op de test, waarin de KNVB een voortrekkersrol heeft gespeeld. Dit seizoen is het de bedoeling dat er in het bekertoernooi en de play-offs wordt geëxperimenteerd met video-arbitrage.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.