Kraker met Mexico levert Sneijder Oranje-record op

Reacties

Wesley Sneijder speelde tegen Chili zijn veertiende wedstrijd op een WK-eindronde. De middenvelder, die zich dit WK langzaamaan ontpopt tot de stofzuiger van Oranje, kan zich tegen Mexico tot de meest ervaren Nederlandse WK-speler ooit kronen.

Kraker met Mexico levert Sneijder Oranje-record op

Het eerste WK-optreden van Sneijder had plaats tijdens de eindronde in Duitsland in 2006, toen Oranje in de eerste groepswedstrijd met 1-0 te sterk was voor Servië en Montenegro. Na vier duels in Duitsland volgden zeven WK-wedstrijden in Zuid-Arika en nu drie tijdens het huidige WK.

In de Oranje-historie kwamen drie andere spelers ook tot veertien WK-optredens: Ruud Krol, Wim Jansen en Johnny Rep deden op de WK's van 1974 en 1978 tijdens alle wedstrijden mee. Van hen speelde Krol de meeste minuten (1.290), gevolgd door Jansen (1.244).

Sneijder staat na het duel met de Chilenen op 1.219 WK-minuten en heeft in de achtste finale tegen Mexico van aanstaande zondag (aftrap 18.00 uur) dus nog maar 72 minuten nodig om het record van Krol uit de boeken te spelen.

Indien Oranje erin slaagt zich van Mexico te ontdoen en daarna ook de kwartfinale te overleven, dan kan Sneijder op twee andere eeuwige Oranje-ranglijsten progressie maken. De 102-voudig international staat nu op 22 toernooiwedstrijden voor Oranje (veertien op WK's en acht op EK's) en heeft alleen nog Edwin van der Sar (27), Dennis Bergkamp (25) en Phillip Cocu (24) voor zich.

Bovendien kan Sneijder op korte termijn - in theorie al tijdens dit WK - het recordaantal overwinningen van Van der Sar overnemen. De voormalige doelman won onder de lat bij Oranje 75 van zijn 130 wedstrijden, terwijl Sneijder inmiddels op 72 zeges met het Nederlands elftal staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.